open-navfaktor-logo
search
Pitanje odgovornosti
Čavalić o rebalansu budžeta FBiH: Vidjet ćemo je li opravdano zapošljavanje 20-ak osoba u ministarstvima
Rebalanas budžeta Federacije Bosne i Hercegovine naći će se nakon dva mjeseca ponovo sutra na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.
24.10.2023. u 13:51
get url
text

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić povukao je sa dnevnog reda rebalans budžeta 25. jula bez pojašnjenja zašto se to čini.

Sada federalni ministar finansija Toni Kraljević računa na odgovornost parlamentaraca da će usvojiti izmjene budžeta kako ne bi došla u pitanje isplata decembarskih penzija i neratnih invalidnina za tri mjeseca.

- Stara politička taktika je da se prebaci odgovornost sa izvršne na zakonodavnu vlast. S druge strane, u većini slučajeva se ne poštuju ni odluke ni zaključci zakonodavne vlasti, ali evo sada, kada su tu u pitanju socijalne kategorije i penzioneri, onda se taj "vrući krompir" prebacuje na nas.

Mi ćemo predložene izmjene budžeta FBiH "pretresti" na Odboru za ekonomsku i finansijsku politiku, a potom raspraviti na Parlamentu FBiH - govori nam Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika Stranke za BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a koji je i predsjednik Odbora za ekonomsku i socijalnu politiku ovog doma.

Dodaje kako je evidentno da su dvije trećine rebalansa odnose na preraspodjelu određenih sredstava, ali...

- Imamo neke druge stvari oko zapošljavanja u ministarstvima, oko 20-ak novih uposlenika. Postavlja se pitanje zašto se to radi, da li ima opravdanosti za to, fiskalne odgovornosti. Imamo, što je vrlo indikativno, preraspodjelu nekih sredstava na banalnim kategorijama poput bazena.

Mi smo vidjeli da Zenica i Cazin neće imati za bazen podršku sa federalnog nivoa, a Bihać hoće. To vjerovatno pokazuje da se politička klima mijenja spram novih-starih većina - govori Čavalić.

VEZANI TEKST - Ogrešević: Vlada FBiH je uskratila Cazinu tri miliona KM, "Trojka" kažnjava naš grad, a Mijatović se hvali po kafanama

U Domu naroda Parlamenta FBiH još se ne zna kada će biti zakazana vanredna sjednica na kojoj će se razmatrati rebalans budžeta.

- Poziv za vanrednu sjednicu nam još nije dostavljen - kazala nam je Aida Obuća, delegatkinja u Domu naroda FBiH.

Osvrnula se na izjavu federalnog ministra finansija Tonija Kraljevića kako računa na odgovornost parlamentaraca, usvajanje rebalansa.

- Smatram da će parlamentarci svoj stav o izmjenama i dopunama budžeta iskazati na sjednici te u tom smislu nema potrebe da ministar nekoga poziva na odgovornost. Prije bi trebali odgovoriti i građanima, a i nama parlamentarcima šta se čekalo puna dva mjeseca kako bi se rebalans uputio u proceduru nakon što je povučen sa dnevnog reda Zastupničkog i Doma naroda FBiH - kazala je Obuća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.