open-navfaktor-logo
search
Drugačiji koncept
Čavalić o turističkim vaučerima Vlade FBiH: Građani dovedeni u zabludu; Đapo: Zbog ograničenosti budžeta...
Iako je vijest da će Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ove godine subvencionirati turističke vaučere od 200 KM za odmore u FBiH privukla veliki interes građana, ekonomski analitičar Admir Čavalić ukazuje na manjkavosti ovog programa.
18.07.2022. u 21:17
get url
text

Ključni problem što ovdje nije riječ o turističkim vaučerima, navodi ekonomski analitičar Admir Čavalić, jer oni ne postoje.

- Postoji samo direktni transfer prema pravnim licima i oni se odnose na pakete, a ne destinacije konkretno. Što znači da se ne može ova direktna podrška od 2 miliona KM pravnim licima zvati vaučerom. Na taj način vršimo degradaciju riječi vaučer – kaže Čavalić i pojašnjava:  

VEZANI TEKST - Ministrica Đapo objašnjava kako će biti podijeljeno 5,5 miliona KM za turizam i okoliš u FBiH

- Vaučer podrazumijeva elektronski ili printani dokument kojim nosioci vaučara garantuju određena prava. Ta prava bi bila na primjer da izabere određenu turističku detinaciju, ode na navedenu i priloži vaučer te taj vaučer provajder tog turističkog aranžmana može da koristi prema budžetu FBiH. To bi bio vaučer.

On daje primjer susjednu Srbiju u kojoj se turistički vaučeri dijele na ovaj način.

- U našem slučaju koncept je drugačiji. Podrazumijeva da iz budžeta FBiH se da podrška određenim online provajderima, mislim da će ih biti pet-šest. Malo je problematično da se unaprijed znaju neki, iako javni poziv još nije bio objavljen. Oni će dobiti ta sredstva. Sada ukoliko građani putem online platformi rezervišu turističke pakete, onda mogu iskoristiti taj popust i po tom osnovu će se dati podrška – obrazlaže Čavalić.

Prema njegovim riječima, građani su dovedeni u zabludu po dva osnova.

- Prvi osnov je da misle da će dobiti te vaučere. Neće ih dobiti. Drugi je da građani misle da oni mogu rezervisati neko noćenje u FBiH i da mogu skinuti do 200 KM. Ne, online provajderi će pripremiti te svoje neke pakete. Na te pakete će oni praviti popust. Neiskrena priča od početka. Javnost se namjerno ili nenamjerno dovodi u zabludu što nije dobro jer je dosta građana pozitivno reagovalo na vijest – zaključuje ekonomski analitičar.

VEZANI TEKST - Kada i kako će građani FBiH moći koristiti vaučere od 200 KM za odmor?

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo pak kaže kako će vaučere od 200 KM dobiti direktno građani, koji će morati da uplate još minimalno 50 KM za određeni turistički paket.

Ona je dalje podsjetila na program grada Bihaća tokom 2020. godine kada je plasirano 200.000 KM putem domaćih e-platformi, s ciljem kako bi stimulisali goste iz BiH da posjete taj grad. Model se pokazao kao izvanredan, navodi Đapo, jer je otklonio mogućnost favoriziranja bilo kojeg hotela, agencije ili pak građanina. 

- Upravo zbog uspješnosti ovog modela, ali i ograničenosti budžeta, Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo je odluku da taj model primijeni na federalnom nivou – pojašnjava ona i nastavlja:

- Javni poziv je raspisan za sve platforme koje se bave ovom uslugom i nadam se da će se realizovati preko više platformi, čime se sprečava mogućnost bilo kakvog monopola, te će građani na taj način dobiti prilično precizan uvid u stvarne cijene.

Đapo dodaje kako je bitno napomenuti da platforme koje su posrednici ne formiraju cijene, već to rade ponuđači turističkih usluga, dakle hoteli i agencije.

VEZANI TEKST - U Bihaću su prvi počeli sa vaučerima: Građani zainteresirani za 200 KM od Vlade za odmor u FBiH

- A odluku o onome šta je nabolje za njih će u konačnici donijeti sami građani jer upravo oni troše svoja sredstva, bilo da je riječ o vaučerima koji im pripadaju ili o novcima sa kojima trebaju doplatiti razliku između vaučera. Sigurna sam kako će građani među ponudama na digitalnim platformama birati one koje im budu davale najveću vrijednost za novac, čime će se kroz samo tržište i napraviti najbolja moguća regulacija ovog procesa – kaže ministrica.

Ona dodaje kako je ubijeđena da će građani kupovati upravo one aranžmane za koje budu ocijenili da su atraktivni i da im daju najveću moguću vrijednost za novac.

- Također, sigurna sam i da će se ponuđači turističkih usluga, suočeni sa zdravom, domaćom konkurencijom, potruditi da kreiraju što atraktivnije i povoljnije pakete, kako bi građani FBiH u što većem broju kupovali upravo njihove turističke proizvode – zaključuje ministrica Đapo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.