open-navfaktor-logo
search
Federalni zastupnik
Čavalić: Odluka o privremenom finansiranju FBiH mora biti usvojena do kraja januara, inače...
Odluka o privremenom finansiranju Federacije BiH koja se odnosi na prva tri mjeseca ove godine trebala bi da se usvoji u Parlamentu Federacije BiH do kraja januara, u suprotnom bi moglo doći do finansijskih blokada, upozorava za Faktor Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu FBiH i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku ovog doma.
06.01.2024. u 07:48
get url
text

Umjesto prijedloga budžeta FBiH za 2024. godinu, Vlada Federacije BiH je krajem decembra 2023. godine u Parlament FBiH uputila Prijedlog odluke o privremenom finansiranju koja uključuje samo isplatu tekućih obaveza u periodu januar - mart. Do 31. marta se mora usvojiti budžet FBiH za ovu godinu. 

Kolegij zakazan 10. januara 

- Mi smo dobilli Prijedlog odluke o privremenom finansiranju i po članu 35. Zakona o budžetima FBiH to mora potvrditi Parlament FBiH. E sada koji je rok, tamo se ne navodi, ali mislim da se mora usvojiti do kraja januara jer ako se to ne uradi, ne usvoji odluka, onda nema onog principa prethodnog odobravanja za izvršenje budžeta.

Nemoguće je izvršavati transakcije od februara. Od 1. februara nema osnova za budžetske transakcije i to znači finansijsku i bilo kakvu drugu blokadu FBiH - upozorava Čavalić.

Kaže kako će zbog svega Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma čim prije zakazati sjednicu na kojoj će se razmotriti odluka o privremenom finansiranju, a kako bi se mogla naći na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma.

- Ponovo je Kolegij zakazan 10. januara, a tada je nastavak šeste sjednice Zastupničkog doma FBiH. Kolegij će biti u 10.30 sati, a sjednica u 11 sati počinje sjednica - rekao nam je Čavalić.

Sekretara Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Izmira Hadžiavdića koji je dugo godina na ovoj funkciji smo upitali da li se ikada prije dogodilo da Vlada FBiH umjesto nacrta, prijedloga budžeta FBiH za narednu godinu, predloži odluku o privremenom finansiranju.

Posljednja sjednica Doma naroda bila 27. novembra 

- Mislim da se nekada ranije dogodila takva situacija. Ima 15-ak godina da Vlada uopće nije predložila budžet, a prošla je i Nova godina. Sjećam se po jednom svom tumačenju koje sam davao. U Ustavu piše da će predsjednik FBiH raspustiti Parlament ukoliko ne uspije usvojiti budžet do kraja fiskalne godine.

E onda se dogodilo da vlada upće nije predložila budžet i tada sam dao tumačenje da se Parlament FBiH ne može raspustiti jer nije ni bio u prilici da razmatra budžet - kazao nam je Hadžiavdić.

Dodao je kako bi se do kraja januara morala usvojiti odluka o privremenom finansiranju.

Sjednica još nije zakazana u Domu naroda FBiH, a posljednja je održana 27. novembra prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.