open-navfaktor-logo
search
Jedino rješenje
Čavalić: Razdvojiti izmjene Poslovnika od zakona važnih za građane na Zakonodavno-pravnoj komisiji
Sjednica Zakonodavno-pravne komisije Zastupničkog doma Parlamenta zakazana je za sutra sa nikada obimnijim dnevnim redom, 22 tačke.
07.12.2023. u 15:49
get url
text

Kako bi se sjednica održala i bila učinkovita zastupnik Dennis Gratz (DF), koji je član Komisije, zatražio je izmjenu dnevnog reda, skidanje tačke koja se tiče izmjena Poslovnika Zastupničkog doma.

VEZANI TEKST - Gratz zatražio izuzimanje izmjena Poslovnika sa dnevnog reda sutrašnje sjednice Zastupničkog doma FBiH

Naime, izmjene Poslovnika koje su predložili klubovi zastupnika koji čine parlamentarnu većinu (SDP, NiP, NS, HDZ, HDZ 1990, PDA, HNP) prvenstveno su put do imenovanja Marina Vukoje, bliskog HDZ-u, za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a koji nema dana iskustva u pravosuđu.

Tome se oštro protivi opozicija SDA, DF, SBiH, NES koja traži da se u Zastupničkom domu izjašnjavaju o listi uspješnih kandidata, a ne samo o jednom kandidatu.

- Više puta sam rekao kako su dva načina da se odblokira sve ovo. Jedan je da se nastavi prekinuta sjednica Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma iz marta. (Na sjednici se došlo do tačke o izboru kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH da bi predsjednik Mladen Bošković, HDZ, prekinuo sjednicu, op. a.). Nikad je nije nastavio, a sazivao je nove sjednice - govori Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu FBiH.

Od tada članovi Komisije iz opozicionih stranaka ne dolaze na sjednice koje zakazuje Bošković.

Čavalić je rekao koji je drugi način da se riješi trenutna situacija u Zastupničkom domu FBiH.

- Rješenje je da se na Zakonodavno-pravnu komisiju stave prioritetne stvari, evo možda uskoro i prijedlog budžeta FBiH za 2024. godinu, zakoni o poduzetništvu, maloj privredi i slično, a da se pitanje Poslovnika stavi na drugu sjednicu. Dakle, da budu dvije sjednice ove komisije. Na jednoj pitanja koja su bitna za građane FBiH, a na drugoj pitanje Poslovnika koje nije toliko prioritetno za našu privredu i građane - rekao je za Faktor Čavalić.

Federalna zastupnica Jasmina Bišćević-Tokić (SDA) naglašava da radna tijela u Parlamentu Federacije BiH ne smiju biti politička.

VEZANI TEKST - Nova sjednica Komisije: "Trojka" i HDZ žele okriviti opoziciju za blokade, a u pozadini je još jedan pokušaj imenovanja Vukoje

- Radna tijela ne mogu služiti u svrhu političkih stranaka, bilo koje stranke. Radna tijela su stručna i trebaju donositi mišljenja kakva zakonski trebaju biti, a ne da budu politička radna tijela koja će donijeti mišljenje po stavu bilo koje političke partije. Parlamentarna većina od njih stvara politička radna tijela - kazala je Bišćević-Tokić.

Kaže kako je više nego čudno da se sada, odjednom, toliko tačaka nalazi na predloženom dnevnom redu Zakonodavno-pravne komisije.

- Toliki predloženi zakoni kolege Čavalića nikada nisu bili predmet razmatranja, a sada su se svi našli na dnevnom redu!? - ukazuje Bišćević-Tokić.

Belmin Zukan (SDP), predsjednik Zakonodavno-pravne komisije, ranije je za Faktor prokomentirao stav zastupnika opozicije "kako bi bilo konstruktivno da se na jednoj sjednici Komisije razmatraju prijedlozi zakona, a na drugoj izmjene Poslovnika Zastupničkog doma FBiH".

- Ne vidim razlog za tako nešto budući da do sada nikada nismo pravili takve iznimke da sazivamo sjednice - rekao nam je Zukan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.