open-navfaktor-logo
search
Građani oštećeni
Čavalić: Vlada FBiH maže oči javnosti, novom odlukom povećala marže na hranu
Federalni zastupnik i ekonomski stručnjak Admir Čavalić oglasio se na Twitteru pojašnjavajući da u Federaciji zapravo nije povećan broj proizvoda s ograničenim maržama, ali su zato povećane marže.
06.10.2023. u 21:00
get url
text

VEZANI TEKST - Ovo je 15 artikala za koje se predlaže ograničenje marže, Hasičević najavljuje "zaključane cijene" za još 34 proizvoda

Istaknuo je da je Vlada FBiH zapala u vlastitu igru u vezi s ograničavanjem marži i sada se pokušava izvući iz navedene situacije.

- Pritom se (ne)namjerno šire dezinformacije – poput one Lista namirnica kojim je propisana najviša marža povećana sa devet na 15 proizvoda - navodi Čavalić.

Odlukom objavljenom u Službenim novinama Federacije BiH, broj 69/23 je obuhvaćeno devet kategorija proizvoda. Međutim, Čavalić smatra da je ovo izazvalo opću konfuziju na tržištu i privrednici su opravdano reagovali.

- Kako bi se izvukla iz navedenog, Vlada FBiH sada objašnjava da novom odlukom (Službene novine Federacije BiH, broj 76/23) dodaje šest novih proizvoda na listu. Realnost je da se brišu kategorije poput "svježe meso", "mlijeko kravlje" i slično, a uvodi 15 novih proizvoda poput "mlijeko bez čepa", "juneća rebra sa kostima", "jaja M klase", "margarin bijeli"... Pritom se stara (iz augusta) odluka poništava - kaže Čavalić.

Naglašava da FBiH u posljednje tri godine ima odluke o ograničenju marži. Prva je donesena 2020, druga 2021, a treća u augustu ove godine.

VEZANI TEKST - Ovo su namirnice kojima je ograničena marža, lista je povećana sa devet na 15 proizvoda

- Već tri godine živimo u Federaciji politiku ograničavanja marži koje očito ne daju rezultate. U augustu je donijeta odluka za devet kategorijalnih proizvoda, svježe meso i slično i to je izazvalo izuzetnu konfuziju na tržištu po pitanju odnosa inspekcija spram privrednih subjekata jer bilo je vrlo teško odrediti da li neko krši propise ili ne.

Zbog toga je nadležno ministarstvo vrlo brzo poništilo tu odluku i donijelo novu koju ne dopunjava sa šest proizvoda, kako se to javnosti predstavljalo, odnosno da se lista od devet diže na 15 proizvoda - kazao je za Faktor Čavalić.

Suština problema je, ističe, neispravna komunikacija, koja je dovela javnost u veliku zabludu, "pogotovo jer se novom odlukom dižu marže".

- Šta je Vlada FBiH uradila proteklih dana? Ona je svela stotine proizvoda na 15 izabranih koji su dobili još veću maksimalnu maržu - zaključio je. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.