open-navfaktor-logo
search
Postaje trend
Čavalić: Vlada FBiH sve više zavlači ruke u džepove poreznih obveznika, a objašnjenja ministarstava izostaju
Za svega sedam dana entitet Federacija Bosne i Hercegovine se emisijom obveznica zadužio za 70 miliona KM.  
05.10.2023. u 09:53
get url
text

VEZANI TEKST - Federacija BiH se opet "uspješno" zadužila: Na berzi za skoro 30 miliona prodato 30.000 obveznica

Istovremeno, Uprava za indirektno oporezivanje BiH je saopćila da su prihodi od indirektnih poreza u devet mjeseci 2023. godine veći za 515 miliona KM ili sedam posto u odnosu na isti period 2022. 

S obzirom na to da će od dobar dio tog iznosa na kraju pripasti FBiH, postavlja se pitanje zašto se Vlada zadužuje?

- Ti postupci se tumače tekućom budžetskom potrošnjom, da se premosti određeni vremenski period dok ne stigne novac od očekivanih, sigurnih prihoda. Naravno, bilo kakvo zaduženje ide na račun poreznih obveznika, moramo širiti svijest i spoznaju o tome - kaže za Faktor Admir Čavalić (Stranka za BiH), federalni zastupnik i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Parlamenta FBiH.

Čavalić ističe da veći problem predstavljaju zaduženja za koja Vlada FBiH ne nudi adekvatna objašnjenja. 

VEZANI TEKST - Odobreno zaduženje FBiH radi unaprjeđenja kvaliteta zraka i reformu zdravstvenog sistema

- Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma aktuelna većina usvojila je odluke kojima se za projekte unapređenja kvaliteta zraka i finansiranja razvojne politike zdravstvenog sektora FBiH zadužuje kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj za nešto više od 100 miliona eura. Izostala su ozbiljna objašnjenja resornih ministarstava zbog čega se upuštamo u takav kreditni aranžman. To je neozbiljan pristup, nismo imali predstavnike ministarstava.

Ubuduće ćemo ukoliko se ponovi ovakva situacija tražiti da se takve tačke skinu s dnevnog reda. Vlada FBiH sve više zavlači ruke u džepove poreznih obveznika, a adekvatna, ozbiljna objašnjenja izostaju - istakao je Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.