open-navfaktor-logo
search
Šef Kluba zastupnika
Čavalić: Za SBiH je "crvena linija" nametanje kratkoročnih rješenja, imamo godinu dana za izmjene Ustava
Nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, šef Kluba zastupnika Stranke za BiH (SBiH) u Zastupničkom domu FBiH Admir Čavalić, kaže da slijedi vrijeme za dogovor o izmjenama ustava.
27.04.2023. u 19:59
get url
text

Na pitanje da li je nametanje iz Ureda visokog predstavnika (OHR) "crvena linija" za SBiH, Čavalić kaže da se "crvena linija odnosila na kratkoročna rješenja".

- To smo par puta sugerisali našim partnerima. Dobili smo i uvjerenja svih političkih aktera da neće pristati na kratkoročna rješenja. Očekujem da se držimo tih principa. SBiH i NES su pokrenuli pitanje izmjene Ustava FBiH. OHR je prepoznao ovaj proces i sada imamo godinu dana da se dogovorimo u vezi navedenog - kaže Časvalić.

Kada je u pitanju ponuđeni program rada buduće Vlade FBiH, koji su potpisali Socijaldemokratska partija (SDP), Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), SBiH i Narodni evropski savez (NES), ali ne i Hrvatska demokratska zajednica, što je za SBiH i NES jedan od razloga da ne podrže formiranje nove vlade, Čavalić je rekao da se "fokus ekonomskog plana za FBiH odnosi na smanjivanje nameta na rad, kao i pokretanje ključnih energetskih i infrastrukturnih projekata".

- Cilj je ostvariti više stope rasta u FBiH. Aktivno sam učestvovao u izradi ovih programa ispred SBiH. Koliko sam upoznat predstavnici HDZ-a nisu potpisali dati program. Ovo je ubacilo određenu sumnju u to da li ćemo zaista imati reformsku vladu - zaključio je Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.