open-navfaktor-logo
search
Gradsko vijeće Mostara
Ćavar položila zakletvu online, tri vijećnika otišla do njenog stana da preuzmu potpisanu zakletvu
Nakon skoro devet godina, Grad Mostar dobio je novo Gradsko vijeće. Trideset i pet vijećnika položilo je zakletvu, a konstituirajućom sjednicom do izbora rukovodstva Vijeća predsjedavat će najstariji vijećnik Tomislav Primorac iz HDZBiH. 
05.02.2021. u 16:21
get url
text

Formirani su Klub Bošnjaka čiji je predsjednik dr. Zlatko Guzin, te Klub Srba na čijem je čelu dr. Velibor Milivojević.

Klub Hrvata još uvijek nije formiran, jer su se vijećnici tri sata pokušavali usaglasiti na koji način će zakletvu položiti vijećnica Naše stranke Boška Ćavar koja se nalazi u samoizolaciji, s obzirom da Poslovnikom iz 2004. godine ovakva situacija nije predviđena. 

Na koncu su usvojili zaključak te je Ćavar položila zakletvu putem online sistema. Nakon toga, data je pauza, tokom koje će tročlana komisija Mario Kordić, Zlatko Guzin i Velibor Milojević otići će do stana vijećnice i prezeti njenu potpisanu zakletvu.

Također, vijećnici su prihvatili da se Ćavar može online javljati za sva glasanja i prijedloge koji će se obaviti javnim glasanjem u Gradskom vijeću i klubu konstitutivnog naroda kojem pripada, te da to vrijedi samo za današnju konstituirajuću sjednicu.

Tri su kandidata za gradonačelnika, Mario Kordić, Zlatko Guzin i Irma Baralija. S obzirom na dosadašnje neuspjele međustranačke i međukoalicione razgovore, tokom kojih nije postignut dogovor o novom gradonačelniku, najvjerovatnije je da prvi čovjek Mostara neće biti izabran danas. 

HDZBiH ima 13 vijećnika, Koalicija za Mostar 11, Bh. blok šest, HRS tri, te Prva mostarska partija i lista "Ostajte ovdje" po jednog vijećnika.

Za izbor gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 od 35 vijećnika. Ako nakon dva kruga glasanja niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je prosta većina. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.