open-navfaktor-logo
search
Predsjednik FBiH
Čavara: I danas težimo BiH kao državi ravnopravnih naroda i ravnopravnih građana
U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuo je značaj Referenduma o nezavisnosti BiH na kojem su narodi i građani BiH iskazali svoje opredjeljenje za nezavisnu BiH, državu ravnopravnih naroda i ravnopravnih građana, državu kakvoj i danas težimo, saopćeno je iz Ureda predsjednika FBiH.
01.03.2021. u 10:43
get url
text

- Prije dvadeset i devet godina, održan je Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na kojem su se narodi i građani Bosne i Hercegovine odgovorom na referendumsko pitanje: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?, odlučili da Bosna i Hercegovina bude nezavisna, slobodna i međunarodno priznata država ravnopravnih konstitutivnih naroda i ravnopravnih građana koji u njoj žive. Referendumom o nezavisnosti, Bosna i Hercegovina je izašla iz jugoslovenske državne zajednice, te je pružena mogućnost svim narodima i građanima u BiH da, na demokratski način, slobodno izraze svoju volju o budućnosti BiH - podsjetio je Čavara. 

Po njegovim riječima, značaj Referenduma ogleda se i u tome da su narodi BiH iskazali svoje opredjeljenje za nezavisnu BiH, državu ravnopravnih naroda i ravnopravnih građana, državu kakvoj i danas težimo.

- Nažalost neophodno je još dogovora i kompromisa da BiH bude država u kojoj će svaki konstitutivni narod i svaki građanin moć ostvarivati prava koja im pripadaju - zaključio je predsjednik Federacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.