open-navfaktor-logo
search
Promjena atmosfere
Čavara: Kandidatski status olakšat će rješavanje naših unutrašnjih problema
Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marinko Čavara je u razgovoru za Fenu kazao da ga posebno raduje odluka Evropske unije da dodijeli kandidatski status Bosni i Hercegovini, "da je prestalo sa ucjenama Bosne i Hercegovine da ispunjavamo određene uvjete koje mi realno u ovom političkom okviru ne možemo rješavati".
14.12.2022. u 11:58
get url
text

- Posebno me raduje da je Evropska unija donijela političku odluku jer to je politička odluka. Recimo da predlažu da bude kandidatski status za Ukrajinu koja je u ratu, koja je totalno devastirana, može se reći da teško funkcionira kao država - naveo je Čavara.

Prema njegovim riječima, taj će kandidatski status za BiH otvoriti razne procese, "da se prilagođavamo kroz nekih 25-26 poglavlja pravnoj stečevini Evropske unije, da ćemo kroz taj vanjskopolitički cilj rješavati unutarpolitičke, naše probleme, da će to napraviti jednu koheziju" - kazao je Čavara.

Napomenuo je da, koliko on zna, nijedna politička opcija nema dileme u vezi s evropskim integracijama.

- To nam može stvoriti novi zamah da se time značajno pozabavimo, što će opet stvoriti mogućnost i kroz prisupne fondove, kroz mnoge relacije rješavanja problema koje imamo, počev od infrastrukturnih, da možemo dobiti ubrzanje izgradnje Koridora Vc, koji je strukturno najvažniji projekat u BiH.

Onda, kroz takav jedan mehanizam približavanja pravne stečevine Evropske unije, kroz rješavanje svih problema pristupa svim fondovima, mislim da će se puno promijeniti atmosfera u BiH. Nadam se da neće biti nekih značajnijih poremećaja, od nekih događaja izvan BiH - zaključio je Čavara.

Vijeće za opće poslove Evropske unije odobrilo je kandidatski status Bosni i Hercegovini što predstavlja ujedno i posljednji korak za konačno odobrenje tog statusa uoči sastanka šefova vlada članica EU-a koji je zakazan za 15. decembar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.