open-navfaktor-logo
search
Reagirao predsjednik FBiH
Čavara o stavljanju na "crnu listu", iznio optužbe: Iznenađen sam da State Department nema važnija posla
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara oglasio se nakon sankcija koje mu je jučer izreklo Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država.
07.06.2022. u 17:22
get url
text

Naveo je da je iz medija saznao o sankcijama i stavljanju na "crnu listu" "zbog navodne blokade Federacije BiH, neimenovanja sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, te su naveli niz sporazuma od Daytonskog pa niza drugih koje navodno ja kršim".

- U potpunosti odbacujem sve navedene optužbe kao neistinite i tendenciozne. U svom političkom djelovanju, u potpunosti radim na provođenju Ustava, zakona i Daytonskog i Washingtonskog mirovnog sporazuma i svih drugih sporazuma koji se odnose na Federaciju BiH i BiH, te sam zbog toga iznenađen ovim izrečenim sankcijama.

VEZANI TEKST - Detalji američkih sankcija Čavari: Potkopavao Dejtonski sporazum i funkcionalnost FBiH

S druge strane, iznenađen sam da State Department nema važnija posla u vrijeme dok se uspostavlja novi svjetski poredak od političke ocjene mog rada i kazne za nešto što nisam mogao uraditi. Nemogućnost uspostave nove izvršne vlasti nakon izbora 2018. godine ima iste razloge kao i neimenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, a to je nepostojanje političkog dogovora u Federaciji BiH za što ja ne mogu biti odgovoran, a pogotovo ne prema onima koji su uzeli sebi za pravo da izreknu sankcije predsjedniku Federacije BiH bez navođenja po kojoj odredbi međunarodnog prava.

Mada su se mnogi politički stavovi mogli razumjeti iz tendencioznog i neistinitog izvješća gospodina Schmidta u UN-u koje su protiv stabilizacije političke situacije u BiH, a možda to po mišljenju mnogih istima i nije cilj - stava je Čavara, koji je i dopredsjednik HDZ-a BiH.

U saopćenju je naveo da je "svjestan da je pravo na strani jačeg bez obzira koliko to bilo protiv svih normi prava čovječanstva, pojedinca i suvereniteta država".

- Podsjećam da sam zbog istog problema 2017. godine trebao biti ubijen u planiranoj prometnoj nesreći te mi je iznenađenje veće da se State Department stavio na istu stranu s nalogodavcima za moje ubistvo. Očito je da je dezinformacija u SAD-u stigla uz pomoć izlobiranih - kupljenih informatora.

Zbog velikog broja upita po pitanju imovine u SAD-u, informiram javnost da izvan Busovače nemam nikakve imovine.

U svom radu ću i dalje, sukladno Ustavu FBiH i BiH, djelovati za uspostavu bolje i pravednije BiH za sva tri konstitutivna naroda i svakog njenog žitelja bez obzira na one koji su protiv toga iz bilo kojih razloga i bez obzira koliko moćni bili - saopćio je Čavara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.