open-navfaktor-logo
search
Odgovorit će Schmidtu
Čavara: Sudije Ustavnog suda FBiH nisu imenovani jer nije bilo političkog dogovora
Povodom zahtjeva visokog predstavnika Christiana Schmidta da konačno imenuje sudije Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine i članove Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara obratio se danas javnosti te najavio odgovor na pismo visokog predstavnika.
11.08.2022. u 14:39
get url
text

- Jedan od problema evidentnih u FBiH i koji traje dugo vremena, poznato vam je da od 2018. godine političkog dogovora oko ključnih pitanja u FBiH. To je osnovni razlog zašto nije bilo imenovanja sudija Ustavnog suda – navodi Čavara.  

Podsjetio je na problem oko imenovanja Komisije za vrijednosne papire te da se na njega čekalo četiri godine.

VEZANI TEKST - Dunović i Mahmutbegović odgovorili Schmidtu: Stavljanje u isti kontekst sa Čavarom stavlja sumnju u Vašu namjeru

- Nažalost, nakon izbora 2018. nije formirana većina koja bi dogovarala ključne probleme i imali smo problem da nemamo većinu u Domu naroda i Zastupničkom domu – kaže Čavara dodajući da taj problem vjerovatno ne bi bio još završen da nije bilo podrške međunarodne zajednice.

Predsjednik FBiH ističe kako pismo visokog predstavnika doživlja kao podršku u rješavanju problema u FBiH.

- Ja ću vidjeti kakvu podršku mogu očekivati u rješavanju svih ključnih problema - rekao je on te najavio kako će sutra odgovoriti na Schmidtovo pismo.

On je još jednom, ne odgovarajući direktno na pitanje novinarima, naglasio da imenovanje sudija nije bila stvar njegove volje, nego činjnica da ne postoji politički dgovor u FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.