open-navfaktor-logo
search
Zbog crne liste
Čavari banke ne žele otvoriti račun, ne može primati plaću; Bunoza: Vidjet ćemo nakon Uskrsa
Autor: Faktor
28.03.2024. u 15:11
get url
text
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marinko Čavara (HDZ) uputio je dopis ka Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u kojem ih je obavjestio da nema mogućnost svoju plaću primati putem računa s obzirom na to da je na "crnoj listi" SAD-a. 
Pismo je uputio predsjedavajućoj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjani Krišto, ministru pravde Bosne i Hercegovine Davoru Bunozi i ministru finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđanu Amidžiću. 
Ministar Bunoza potvrdio je da je dopis Čavare stigao. Dodao je da će sa saradnicima nakon Uskrsa vidjeti sve, te da ne bi sada mogao ništa reći po pitanju eventualnog rješenja koje traži Čavara. 
Čavara je u dopisu naveo da mu je nakon uvrštavanja na crnu listu 2022. godine Addiko banka otkazala saradnju, pa je otvorio račun u Novoj banci, od koje je pak 18. marta ove godine telefonom obaviješten da mu i oni žele zatvoriti račun zbog prijetnje sankcijama bankama. 
Istakao je i da mu nijedna banka ne želi otvoriti račun. 
Uz opasku da su na ovaj način grubo prekršena njegova prava jer se ne radi o bilo kakvom poslovnom transferu, te da su ugrožena njegova ljudska prava jer je pravo na plaću garantirano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, Čavara je naglasio da su institucije BiH dužne omogućiti mu da ostvari pravo da prima plaće i traži da mu to i osiguraju. 
Na pitanje da li su se i neki drugi funkcioneri obraćali po ovom pitanju, Bunoza nam je odgovorio da mu nije poznato. 
- Možda su se obratili, ali do mene nije još ništa došlo - dodao je Bunoza.
Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine, kako su odgovorili, nije dobilo nikakvo obavještenje ili pismo u vezi ove teme.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.