open-navfaktor-logo
search
Kralj mudrosti
Cavusoglu: Sa rahmetom i poštovanjem sjećamo se Alije Izetbegovića
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu uputio je kratku poruku u povodu 18. godišnjice smrti prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.
19.10.2021. u 15:14
get url
text

- Na 18. godišnjicu smrti sa rahmetom i poštovanjem sjećam se 'kralja mudrosti' Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine - napisao je Cavusoglu na Twitteru.

"Bilge kral" (Kralj mudrosti), termin koji je Cauvoglu koristio u poruci, najčešći je termin koji se uz ime Alije Izetbegovića koristi u turskoj literaturi.

Cavusoglu je podijelio i fotografiju sa Izetbegovićevim citatom: "A to što mi nazivamo Bosnom nije samo parče zemlje na Balkanu, za mnoge od nas Bosna je ideja, to je vjera da ljudi različitih religija, nacija i kulturnih tradicija mogu živjeti zajedno."

Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH. Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. u Sarajevu.

Sahranjen je na šehidskom mezarju Kovači.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.