open-navfaktor-logo
search
Zabrinjavajući podaci
CCI: Vlada i Skupština KS ignorišu nepravilnosti koje su revizori uočili u radu kantonalnih institucija
Centri civilnih inicijativa (CCI) pozvali su danas Vladu i Skupštinu Kantona Sarajevo da hitno reaguje kako bi se otklonile nepravilnosti koje je uočio Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine, a sve kako bi se unaprijedio kvalitet života građana.
21.07.2023. u 12:10
get url
text

Na konferenciji za medije projekt koordinator CCI-ja Alen Čular je naveo da je Ured za reviziju institucija FBiH prošle godine objavio izvještaje za osam institucija KS, od kojih je sedam institucija dobilo negativno mišljenje, to su: KJKP Vodovod i kanalizacije Sarajevo, JU Dom zdravlja KS, Zavod zdravstvenog osiguranja KS, KJKP Sarajevogas, KJKP Sarajevošume, JU Služba za zapošljavanje KS i Budžet KS.

Čular je naveo da su revizori utvrdili brojne nepravilnosti i probleme u radu stomatološke sluužbe Doma zdravlja, navdeći primjer da ta ustanova radi od 07.30 do 20.00 sati, umjesto propisanih od 07.00 do 21.00 sat.

Zbog neadekvatnog upravljanja KJKP ViK-a, dodao je Čular, gubitak vode u vodovodnoj mreži iznosi 70 posto, dok je u JP Sarajevošume 74 posto poslovnih prihoda u 2021. godini utrošeno na plaće radnika i angažiranje drugih pravnih lica, a tek je sedam posto prihoda izvršeno za poslove biološke obnove šuma.

Služba za zapošljavanje u 2021. godini, naveo je Čular, realizirala je samo devet posto planiranih sredstava po programu mjera zapošljavanja.

- Zavod zdravstvenog osiguranja nije izvršio kontrolu propisivanja lijekova na recept po ovlaštenim liječnicima, dok je nabavka određenih lijekova u iznosu od većem od četiri miliona KM i medicinskih sredstava u iznosu većem od četiri miliona KM izvršena bez provođenja propisanih procedura javnih nabavki - kazao je.

Čular je podsjetio da su za identifikaciju nepravilnosti revizori uputili 151 preporuku u cilju efikasnijeg rada institucija, s tim da je čak 40 posto nepravilnosti ponovljeno iz prethodnog perioda.

- Bez obzira na ove zabrinjavajuće podatke kao i na činjenicu da je tim institucijama dato na raspolaganju skoro dvije milijarde KM javnog novca, Vlada i Skupština KS ignorišu nepravilnosti koje su revizori uočili u radu kantonalnih institucija – istakao je Čular.

Ignorisanjem revizorskih preporuka, dodao je, obezvređuje se rezultat javne revizije, a "građanima se šalje jasna poruka da njihovi interesi nisu zaštićeni".

- Neophodno je hitno uključivanje Skupštine i Vlade KS. Pozivamo zastupnike da što prije preispitaju dosadašnju realizaciju aktivnosti u otklanjanju nepravilnosti koje su konstatovane u revizorskim izvještajima, te uspostave praksu da se rukovodioci institucija obavežu na izvještavanje o aktivnostima koje će dovesti do potpune realizacije preporuka - poručio je Čular.

Najavio je da se ove godine čeka objava revizorskih izvještaja za još četiri institucije KS – Ministarstvo finansija, Ministarstvo saobraćaja, JU Studentski centar Sarajevo i KJKP Pokop, što, zaključio je Čular, može rezultirati nagomilavanjem izvještaja, uz dodatno obesmišljavanje samog procesa revizije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.