open-navfaktor-logo
search
Talenti
Čeka ih svjetsko prvenstvo u Mađarskoj: Mali kung fu majstori iz Srebrenice osvojili 14 zlatnih medalja u Srbiji
Deset mladih Srebreničana, takmičara Kung Fu Ving Tsun kluba "Srebrenica", nedavno su se iz Srbije vratili sa čak 14 zlatnih medalja.
08.10.2022. u 18:34
get url
text

Ovim uspjehom, samo su nastavili tradiciju sjajnih nastupa u Novom Bečeju (Srbija) na Međunarodnom Kung Fu Wushu. U Sanda borbama, takmičila su se tri takmičara koji su osvojili tri zlatne medalje, dok su u TaoLu formama takmičilo njih deset, a osvojili su 11 zlatnih medalja. Uskoro ih čeka svjetsko prvenstvo u Mađarskoj.

Kroz Kung Fu Ving Tsun klub "Srebrenica", u pet godina postojanja, kako je za Faktor kazao trener Isak Džinić, prošlo je 200 djece.

- Trenutno imamo oko 15 djece (juniori). Imamo kadete i seniore također. U našem klubu raspon godina je od pet do 36 jer kung fu vještina ne poznaje dobnu granicu – pojasnio je Džinić.

 

Kung Fu Ving Tsun klub "Srebrenica" član je i Kung Fu/WuShu saveza Bosne i Hercegovine, a njegovi članovi, na državnom nivou, osvajali su drugo mjesto, dok su prvi na području Općine Srebrenica.

- Učestvuju na takmičenjima u BiH i regionu. Dobili smo Poziv od ICO organizacije da naš klub učestvuje na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u Mađarskoj od 14 do 16. oktobra. Pozitivno smo odgovorili, učestvovat ćemo sa 3 takmičara. Klub je na budžetu, posljednje dvije godine su nam dali po 4.000 KM. To je malo, možemo otići na jedno takmičenje, ali zato imaju naši ljudi iz Amerike koji nas podržavaju. Da nije njih, klub bi se zatvorio. Naš najveći sponzor je Srebreničanin Sehmedin Golubović, a pomaže nas i Fadil Cvrk, koji je također iz Srebrenice. Neizmjerno sam im zahvalan. Imamo 13 klupskih pehara, blizu 1000 medalja, sedam pojedinanih pehara naših članova – ističe Džinić.

U klubu su pretežno djeca iz Potočara, ranije su bila i iz Bratunca, ali...

- Imali smo djecu iz Bratunca prve dvije godine, ali su se povukli, ne znam zašto. Pomoćni moj trener je Nemanja Milovanović. Nacionalnost nam nije presudna, to ne gledamo, idemo svugdje, nama dolaze. Mi se družimo. Djeci je ovo radost jer im je gotovo jedina aktivnost koju imaju. Jako su posvećeni i marljivi. Sa njima razgovaramo svaki dan kao da smo porodica. Odgoj kod kuće je najvažniji, ali mi im pomažemo da rade na sebi, učimo ih kakvo ponašanje treba biti na ulici, u školi. Naša djeca su primjerna i nemaju odboj prema drugom i drugačijem – zaključio je Džinić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.