open-navfaktor-logo
search
Država u državi
Čeka li "Trojka" predizbornu kampanju da u Skupštini KS razmatra reviziju presude BiH protiv Srbije
Zahtjev Bosne i Hercegovine za reviziju presude protiv Srbije iz 2017. godine tema je koja je nedavno ponovo okupirala bosanskohercegovačku javnost.  
04.07.2022. u 17:46
get url
text

Sarajevska "Trojka" koju čine Narod i pravda, SDP i Naša stranka odlučila je vanjsku politiku voditi iz kantonalnih skupštinskih kluba, pa su tako došli na ideju da zahtjev za reviziju presude protiv Srbije koji je odbijen od Međunarodnog suda u Hagu razmatra Skupština Kantona Sarajevo.

Tematsku sjednicu tražili su klubovi Naroda i pravde, SDP-a i Naše stranke na temu "Implementacija presude Međunarodnog suda pravde u Hagu od 26. februara 2007. godine, u sporu BiH protiv Srbije i Crne Gore zbog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, te razlozi i posljedice neuspjeha podnošenja zahtjeva za reviziju tužbe BiH protiv Srbije za genicid".

VEZANI TEKST - "Trojka" bi u KS da vodi vanjsku politiku: Traže sjednicu o reviziji, hoće li možda preispitati i ulogu Alije Izetbegovića?
 

Tako piše u zahtjevu za održavanje sjednice. Predlagači, klubovi zastupnika SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde, zahtjevu za održavanje sjednice na više mjesta su napisali "revizija tužbe" iako se ne radi o reviziji tužbe, već presude.

Iz "Trojke" nisu precizirali kada će ta tematska sjednica biti održana.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić ističe za Faktor da još nema informacije o održavanju te sjednice, te da će ona biti održana vjerovatno nakon godišnjih odmora, ne precizirajući u kojem mjesecu.

- Imamo sada preče sjednice, tako da ćemo pokušati uskladiti dinamiku. U pitanju su, dakle, tehnički razlozi, a ni vrijeme nam ne ide na ruku jer su u toku godišnji odmori. Teško je uskladiti odmor između dva supružnika, a zamislite kako je tek kada se usklađuje sa zastupnicima ili sa članovima Vlade. Puno je tu ljudi. Ta sjednica će naravno biti održana, samo što smo sada imali neke prioritete - kazao je Okerić.

Tematske sjednice moraju se najaviti 30 dana prije zakazivanja sjednice, a pisani materijali čiji je nosilac pripreme i predlagač Vlada Kantona moraju se dostaviti najmanje 12 dana prije održavanja sjednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.