open-navfaktor-logo
search
Odluke nema
Čeka li Vijeće ministara BiH redovnu sjednicu u četvrtak da na njoj odobre slanja pomoći Turskoj?
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine pripremilo je odluku o pružanju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje kako bi bh. timovi otišli u Tursku pomoći unesrećenima usljed zemljotresa, ali se čeka da tu odluku usvoji Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.
07.02.2023. u 15:52
get url
text

VEZANI TEKST - Timovi FUCZ-a neće više čekati, kreću u Tursku: Odobrenja Vijeća ministara BiH još nema

Iako situacija zahtjeva hitnost, u kabinetu predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto još nemaju informaciju hoće li ubrzo biti održana sjednica Vijeća ministara, ni ima li nešto sporno.

Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Herceovine, kazao je pak da je redovna sjednica zakazana za četvrtak i da će vjerovatno tada biti na dnevnom redu i ova odluka.

- Niko ništa nije zakazao za ranije. Vjerovatno su takve procedure - dodao je Hurtić.

Pripadnici Gorske službe spašavanja FBiH (GSSFBiH) još jučer su bili spremni da krenu. Dva tima Federalne uprave civilne zaštite krenut će u Tursku u skladu sa zaključkom Vlade FBIH jer više ne mogu čekati na Vijeće ministara BiH.

- Mi smo čekali i zbog toga nismo krenuli na vrijeme – pojasnila je ranije Majda Kovač, portparol FUCZ.

Tako jedan tim kreće večeras, a drugi ujutro.

Sa banjalučkog aerodroma danas je u popodnevnim satima poletio avion za Tursku sa pripadnicima Civilne zaštite Republike Srpske osposobljenim za pomoć u saniranju štete od prirodnih katastrofa.

Prema najnovijim informacijama, najmanje 3.549 osoba je poginula, dok je najmanje 22.168 povrijeđeno u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turske. 

Ranije je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić rekao da očekujem da Vijeće ministara usvoji što prije odluku o slanju pomoći i da time budu otvorena vrata za pomoć i slanje civilnih zaštita i FBiH i RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.