open-navfaktor-logo
search
Gradsko vijeće Sarajeva
Čeka se da Dragan Stevanović postupi "dosljedno s karakterom"
Bogić Bogićević, nije izabran za gradonačelnika Sarajeva. Odustao je od kandidature nakon što je vidio, a i sam je to obrazložio, da unutar "Četvorke" ne postoji jedinstvo. 
27.03.2021. u 14:58
get url
text

- Poštovani gospodine predsjedniče. Obavještavam Te o mojoj neopozivoj odluci da povučem kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva. Ona je očigledno postala kamen spoticanja u koalicionim odnosima "Četvorke", koja je tim povodom pokazala evidentno nejedinstvo na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva. To nejedinstvo svojevrsna je poruka da, unutar "Četvorke", nisam poželjan kandidat za pomenutu odgovornu funkciju - dio je to pisma koje je 24. marta u večernjim satima stiglo na adresu Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a, a poslao ga je Bogić Bogićević. 

Jutro poslije, vijećnik SDP-a Dragan Stevanović se oglasio sljedećim riječima: 

- Napustio sam ugodnu hladovinu Doma naroda Parlamenta FBiH i dobru platu po cijenu ličnih finansijskih gubitaka da ovom gradu osiguramo dostojanstvenog, bez ijedne moralne mrlje, gradonačelnika kakvog i zaslužuje svojom slobodarskim tradicijom. Ako ovu bitku ne dobijemo, nije mi mjesto u GV (po cijenu daljih finansijskih gubitaka) jer bi me bilo sramota valjati se u blatu naredne četiri godine sa ovakvim gradskim vijećnicima. Naš narod kaže s kim si takav si.

 

VEZANI TEKST - Bogićević neće biti na čelu Sarajeva jer je "trojka" pala na "kružićima i iksićima" za Ademovića

Bitku nisu dobili. Naprotiv, priredili su cirkus u Gradskom vijeću glasanjem o Bogićeviću bez njegovog pristanka, a sa prethodnom najavom da kandidaturu povlači i da se radi o "neopozivoj odluci". 

Bogićević svoju riječ nije pogazio, radilo se o principu jer kad mu je gradonačelnička pozicija ponuđena, rečeno je da će imati široku podršku vijećnika. I dobio ju je, međutim nakon fijaska koji su prvobitno priredili članovi krnje "Četvorke" iscrtavajući kojekakve znakove na glasačkim listićima prilikom izbora predsjedavajućeg vijeća. Listići su bili nevažeći. Takva dešavanja u Gradskom vijeću Bogićevića su primorala da se neopozivo povuče iz kandidature. 

Stevanović je, iako je na Facebooku javno obećao da će se povući iz Gradskog vijeća, još uvijek vijećnik. Sve uz profilnu fotografiju sa SDP-ovim sloganom "Dosljedno s karakterom". 

Povući bi se, možda, i mogao iz Vijeća, ali samo ukoliko bude kandidat za gradonačelnika. Barem se tako spekulira. Stevanović, navodno, ne bi imao ništa protiv takvog prijedloga, ali u SDP-u ih je više koji sebe vide na čelu grada sada kada je jasno da Bogićević neće prihvatiti izbor. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.