open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Čeka se konačan epilog direktorice Hitne pomoći KS; Kafedžić: Analiziramo sve, proces je složen
Slučaj smjene direktorice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, i imenovanje nove vršiteljice dužnosti još nije dobio konačan epilog.
30.05.2023. u 14:54
get url
text

Da li će prim. dr. Amra Bašić-Živadinović i dalje ostati na toj funkciji ili će na čelo Hitne pomoći doći dr. Jasna Huseinbegović-Musić, još se ne zna.

Nezakonito razrješenje

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, danas nam je kazao "kako se i dalje u fazi prikupljanja potrebne dokumentacije koja je obimna".

- Čim sve analiziramo donijet ćemo konačnu odluku, ali to sigurno neće biti u ovoj sedmici. Radi se o složenom procesu, obično su ta imenovanja vrlo kompleksna, uvjeti, konkursi, upravni i nadzorni odbori, vlada. Sve to treba imati ispred sebe prije nego što donesemo odluku - naveo je Kafedžić.

Upravni odbor ove zdravstvene ustanove 22. maja razriješio je Bašić-Živadinović funkcije direktorice, nakon što je 10. maja podnijela molbu za razrješenje, i na to mjesto imenovao v. d. Huseinbegović-Musić.

Urađeno je to bez prethodne saglasnosti Ministarstva zdravstva KS, kako je to propisano Statutom ustanove, a Bašić-Živadinović nije data ni prilika da se izjasni o razlozima nuđenja ostavke, što je također bila obaveza po Statutu.

O svemu su obaviješteni Ministarstvo zdravstva KS, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

U međuvremenu Bašić-Živadinović se predomislila, pa je 24. maja zatražila bezuvjetno povlačenje molbe za razrješenje sa funkcije direktorice.

VEZANI TEKST - Vranić nije obaviješten o smjeni u Hitnoj pomoći, Kafedžiću stigle prijave, Bašić-Živadinović: Nezakonito sam razriješena

- Zbog kršenja procedure na posljednjoj sjednici Upravnog odbora od 22. maja i nepoštivanja Statuta Zavoda, nepredočavanja prethodne saglasnosti ministra zdravstva neophodne za provedbu pojedinih tačaka dnevnog reda, nedozvoljavanja direktoru da da pismeno obrazloženje o razlozima zbog kojih je podnesena Molba za razrješenje sa funkcije direktora, nelegalnog ulaska u kabinet direktora Zavoda od strane dr. Jasne Huseinbegović-Musić, promjene brave na kabinetu direktora po nalogu Huseinbegović-Musić, potpisivanje akata bez rješenja o imenovanja i bez deponovanja potpisa na sudu kao odgovorne osobe koja zastupa Zavod od strane Huseinbegović-Musić, smatram da javnu ustanovu moralno i po zakonu ne smijem ostaviti na ovakav način - navela je Bašić-Živadinović u papiru o povlačenju molbe za razrješenje sa funkcije.

Prošlog petka - 26. maja, u razgovoru za Faktor Bašić-Živadinović je kazala "kako nije dala neopozivu ostavku nego je to bio akt neslaganja sa prethodnim odlukama Upravnog odbora, i način da se iznesu problemi te ukaže na sporne odluke UO sa prethodnih sjednica".

Kafedžić odgovorio - ko je direktorica

Rekla nam je i kako su odnosima sa Huseinbegović-Musić "bili odlični do prije nekoliko dana".

- Znate kad se neko samo povuče, ne može s vama razgovarati, ne može vas pogledati u oči, nego okolo priča - kazala je Bašić-Živadinović.

VEZANI TEKST - Ne stišava se bura u sarajevskoj Hitnoj: Bašić-Živadinović se predomislila, želi i dalje biti direktorica

Danas, iako nam je prošlog petka kazala da se sa puta iz Albanije vraća u ponedjeljak, 29. maja, a da će na poslu biti u utorak, 30. maja, Bašić-Živadinović nije se javljala na telefon, kao ni Huseinbegović-Musić.

No, pitali smo Kafedžića, - da li možda Ured za borbu protiv korupcije raspolaže informacijom - ko je u ovom trenutku direktor Hitne pomoći?

- Onaj čiji je potpis deponovan u sudu je i direktor, odnosno pravni zastupnik te ustanove - kazao je Kafedžić.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kratko nam je rečeno "kako je Inspetorat rada, zaštite na radu i socijalne zaštite zaprimio zahtjev za inspekcijski nadzor koji se odnosi na izbor direktora JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć, po kojem će biti pravovremno postupljeno u skladu sa rokovima propisanim Zakonom o inspekcijama KS".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.