open-navfaktor-logo
search
Ruševina
Čeka se na obnovu objekta Razvitak u centru Mostara: Zgrada sa 21 etažom nije pravo rješenje
Ruševni objekat nekadašnjeg Razvitka nalazi se u centru Mostara. Riječ je o ostacima nekadašnje robne kuće iznad koje su se nalazili stanovi kojih više nema.
09.02.2022. u 10:49
get url
text

Problem ruševina u Mostaru star je više od 25 godina i za sada se ne uspijeva riješiti uglavnom zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, izostanka investicija ili nepostojanja, odnosno nefunkcionalne vlasti.

Nedavno prikazana ideja o obnovi Razvitka izazvala je podijeljena mišljenja, kada je riječ o uklapanju zamišljenog objekta u postojeće stanje.

- Razvitak se mora riješiti. Jednostavno moramo prihvatiti rješenja koja su drugačija od onoga na šta smo navikli. Ali ako bi to bila visoka zgrada kako je projektom zamišljeno, vjerovatno bi se u naselju stvorio problem sa osvjetljenjem i osunčanjem. Kada bi to bila zgrada sa manje etaža, vjerujem da bi se bolje uklopila, međutim lokacija Razvitka realno nije za objekt sa 21 etažom kakav se najavljuje. To bi bio mali "grad u gradu" – na mjestu gdje je infrastruktura neadekvatna i za postojeću strukturu. Zamislite prilaze parkinzima u vrijeme kada se kreće ili vraća iz škole i sa posla? Govorimo o blizu 1.000 ljudi koji bi tu stanovali, a moramo računati i na one koji dolaze u kupovinu ili na posao. Čak i lokacija na periferiji, sa odličnom infrastrukturom bi teško podnijela takvo opterećenje. Iako imamo velike želje, moramo znati koje su mogućnosti - kazala je profesorica na Građevinskom fakultetu u Mostaru, Maja Roso Popovac.

U Razvitku je do rata živio značajan broj porodica, koje su nosioci stambenog prava i nadaju se skoroj obnovi. Upravo njihova prava su donekle i uteg za eventualne investitore, jer bi osim prostora koji je potrebno obnoviti, na njemu morali nadograditi još i stanove starih stanara, te vjerovatno i druge na kojim bi profitirali. Zbog toga se i razmišlja o gradnji zgrade sa 21 etažom.

- O tome šta će se tu graditi zadnju riječ će dati struka. Moram priznati da sam i ja vidio različita rješenja kada je ovaj lokalitet u pitanju. Sve je proslijeđeno stručnjacima koji trebaju dati osvrt na sve to skupa. Ambicije su poprilično velike - izjavio je nakon nedavne sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

I ranije je bilo pokušaja da se na ovom mjestu izgradi novi objekat, ali su investitori odustajali zbog pravne nesigurnosti i drugih otežavajućih propisa koji su ih kočili u njihovom naumu. Objekt je napravljen 1970. godine, tada kao najljepša robna kuća sa stambenim dijelom iznad, sedam spratova i krovom iz dva dijela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.