open-navfaktor-logo
search
Izmjene zakona
Čeka se potvrda Doma naroda BiH: Evo zbog čega bi vozači mogli plaćati kaznu od 4.000 KM
Na sjednici 21. decembra 2023. godine Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH. Predviđene su oštre kazne za vozače koji odbijaju alkotestiranje i testa na droge.
07.01.2024. u 15:41
get url
text

VEZANI TEKST - Usvojene izmjene ZOOBS-a: Za odbijanje alkotesta i testa na drogu kazna 4.000 KM i šest mjeseci bez vozačke

Predlagači izmjena zakona bili su zastupnici u Zastupničkom domu PSBiH Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

- Izmjenama zakona predviđeno je da vozači za odbijanje testa na narkotike ili alkohol mogu biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 4.000 maraka, te sa šest kaznenih bodova i šest mjeseci oduzimanja vozačke dozvole.

Do sada je osobama pod dejstvom alkohola i narkotika bilo "jeftinije" odbiti testiranje i platiti relativno malu kaznu, te tako nastaviti ugrožavanje sigurnosti u saobraćaju.

Nakon ovog usvajanja izmjene Zakona, odbijanje testiranja više nije isplativa opcija - pojasnio je Dunović za Faktor i dodao da bi se usvojile ove izmjene to treba potvrditi i Dom naroda BiH i za sada se ne zna kada će biti održana sjednica Doma naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.