open-navfaktor-logo
search
Izbor iz dva kantona
Čeka se žrijeb u CIK-u: Pada odluka hoće li "Osmorka" preći prag ili SDA imati većinu
Konačan izgled Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, odnosno hoće li "Osmorka" preći prag ili će SDA sa DF-om imati potpunu većinu, odredit će žrijebanje u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine. Prve informacije su bile da će žrijeb biti sutra, ali to se po svemu sudeći neće sutra desiti.
06.12.2022. u 11:12
get url
text

Žrijeb će, kada do njega dođe, odlučiti da li će iz Livanjskog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH ući bošnjački delegat iz SDP-a ili iz SDA.

Ukoliko to bude iz SDA, ova stranka sa DF-om i jednim nezavisnim iz Tuzlanskog kantona imat će 12 delegata, s tim da bi SDA-u trebalo pripasti još jedno delegatsko mjesto iz Bosansko-podrinjskog kantona s obzirom na to da se očekuje da upravo iz BPK bude izabran jedan bošnjački delegat umjesto iz Zapadnohercegovačkog kantona u čijoj skupštini nema zastupnika iz reda Bošnjaka.

Ukoliko pak žrijeb sutra odluči da u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Livanjskog kantona uđe SDP-ov delegat, stranke "Osmorke" bi imale ukupno 11 delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, umjesto deset, a time i mogućnost da predlože potpredsjednika ili predsjednika FBiH.

VEZANI TEKST - Dom naroda FBiH: Evo koliko delegata imaju SDA i DF, a koliko "Osmorka"

No sutra bi trebao biti poznat konačan sastav Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda jer CIKBiH sutra, prema informacijama iz ove institucije, treba organizirati žrijebanje za Hercegovačko-neretvanski kanton. Ipak, u ovom klubu HDZ i sada ima većinu.

Iz Skupštine HNK žrijeb treba odabrati hoće li u Dom naroda Parlamenta FBiH otići još jedan HDZ-ov delegat ili delegat iz HRS-a.

Žrijeb će odlučiti i koja dva delegata iz reda srpskog naroda iz HNK ulaze u Federalni parlament.

Žrijebanje će sutra biti i za izbor dva delegata iz reda hrvatskog naroda iz Skupštine Srednjobosanskog kantona. Međutim iz SBK se bira između tri liste HDZ-a tako da se može reći da HDZ u Domu naroda Parlamenta FBiH ima 13 delegata, što je većina, pa će sutrašnji žrijeb iz HNK odrediti hoće li imati četrnaestog.

Ko još čeka žrijeb

Osim iz SBK i HNK, te Livanjskog kantona, žrijebanje se čeka i za izbor jednog delegata iz reda srpskog naroda iz Bosansko-podrinjskog kantona, te za izbor jednog delegata iz Skupštine Kantona Sarajevo iz reda ostalih.

Kada su u pitanju klubovi delegata iz reda srspkog naroda i iz reda ostalih u Federalnom parlamentu, njihov konačan sastav sačekat će prvo završetak svih ovih žrijebanja nakon čega slijedi odluka CIK-a ko će i odakle popuniti nedostajuće delegate iz reda srpskog naroda i ostalih, s obzirom na to da ih u nekim kantonima nije bilo među izabranim skupštinskim zastupicima.

Kada će se to desiti, u CIK-u nisu mogli procijeniti, ali je krajnji rok za žrijebanje sedam dana od prijema izbornog izvještaja iz kantonalnih skupština o izboru delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.