open-navfaktor-logo
search
Institucije BiH
Čekaju 15 godina: Predložen novi tim za razgovor sa sindikatima o kolektivnom ugovoru
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine treba da donese odluku o formiranju još jednog, novog tima za razgovore sa sindikatima zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine o kolektivnom ugovoru.
23.07.2022. u 18:00
get url
text

Državni službenici i namještenici 15 godina nemaju kolektivni ugovor, dok ga zaposleni u policijskim agencijama nikada nisu ni imali.

Odluku o imenovanju tima za pregovore o općem kolektivnom ugovoru s reprezentativnim sindikatima u institucijama BiH pripremio je Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH. Ovo nije prvi tim koji se trebao baviti radnim pravima zaposlenih, ali sastanaka sa sindikatima nije baš bilo, samim tim ni dogovora. Obrazloženja za nedonošenje kolektivnog ugovora nije manjkalo, a za to vrijeme zaposleni u institucijama i dalje su bez osnovnog dokumenta koji regulira njihova prava.

VEZANI TEKST - Šta kaže Ministarstvo pravde, ko tri godine opstruira donošenje kolektivnog ugovora za institucije BiH

Salih Karčić, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, kazao je da je prije dvije-tri godine bio formiran neki tim od devet članova, ali je i tu bilo primjedbi na njegov sastav.

- Bilo je tih timova. Oni predlažu, vrte, ali nikada nismo dobili nikakvu informaciju niti je ko s nama dogovarao sastanak. Niti znamo kada se tim formira ni kada se rasformira. Kada nešto nećete, onda imate primjedbe, a kada hoćete, napravite tim od pet stručnih ljudi i za mjesec se sve završi. Stavljaju funkcionere u timove koji ni ne znaju šta je državna uprava – dodao je Karčić.

Stava je da je imenovanje i ovog novog tima predizborna kampanja i pokušaj manipulacije biračima.

- Mi smo već predložili kolektivni ugovor u kojem tražimo samo ono što je u zakonu. Kolektivni ugovor je nama ključ svega. Bez njega nemamo ni pravnu ni ekonomsku zaštitu, a nemamo ga 15 godina. Evo, naprimjer, u posljednjih osam mjeseci naknade za prijevoz nam ne mogu pokriti ni pola troškova, ali to poslodavca ne interesuje – rekao je Karčić, podsjetivši da zakon regulira prava u nekom općem smislu, a kolektivni ugovor sve precizira.

Prema novopredloženoj odluci, u tim za pregovore o općem kolektivnom ugovoru se imenuju četiri člana iz Ministarstva pravde BiH, Ministarstva finansija i trezora BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu.

Prijedlog odluke o timu za pregovore o kolektivnom ugovoru BiH

Rok koji je predviđen za usaglašavanje kolektivnog ugovora je šest mjeseci. U obrazloženju prijedloga odluke je navedeno da se tim formira na osnovu zaključka radne grupe za socijalni dijalog sa sindikatima. Zanimljivo je da je ta radna grupa formirana prije više od godinu, a predstavnici sindikata ističu da s njima niko nije pregovarao.

- Vijeće ministara BiH nije vlada, nemaju kolektivnu odgovornost pa se zato nalazimo gdje jesmo. Ko će znati hoće li išta biti i od tog novog tima. Nemam nijedne pozitivne. Sjednete, razgovarate i opet ste na nuli – prokomentirao je Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih agencija BiH.

Nepostojanje kolektivnog ugovora bio je jedan od razloga niza protesta zaposlenih u institucijama BiH održanih proteklih godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.