open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Iskustvo iz "komercijale": Zašto dotjerane gospođe ne moraju plaćati kartu, a nisu uposlenice GRAS-a
Da se radi o starijoj osobi, djeci, osobama sa invaliditetom, nikada ovo ne bi učinio, ali je riječ o mladim ženama koje su dotjerane od glave do pete, prođu pored vozača, nasmiju se, pozdrave i ne plate kartu, kaže sugrađanin
AUTOR: Autor: A. S.
02.04.2024. u 10:54
get url
text
Redakciji Faktora putem telefona obratio se sugrađanin koji se svako jutro vozi komercijalnim autobusom firme GRAS na relaciji "Dobrinja - Vijećnica" u Sarajevu, navodeći kako već mjesecima pojedini putnici ne plaćaju kartu.
- Godinama se ujutro u isto vrijeme vozim "komercijalom" na posao. Svake druge sedmice, kada vozi određeni vozač, na trećoj stanici od polazne sa Dobrinje prema gradu, ulaze dvije žene i nikad ne plate kartu. Samo se pozdrave sa vozačem. Na toj stanici i ja često uđem, a nekada uđem i na stanici prije, ali sjednem blizu vozača i vidim da nikada ne plate kartu. Druge sedmice, kad taj vozač ne vozi autobus u tom vremenskom periodu, one uredno plate kartu ili ih nema na autobuskoj stanici - govori sugrađanin te dodaje kako je "jedno vrijeme mislio da se radi o uposlenicama preduzeća GRAS, ali da je od jedne od tih žena, kada je razgovarala sa poznanicom u autobusu, čuo da je zaposlena u državnoj instituciji".
- Dugo sam razmišljao da li da upozorim nadležne na ovo, no kako to ne prestaje, odlučio sam pozvati medije. Da se radi o starijoj osobi, djeci, osobama sa invaliditetom, nekome ko nema, što se često može vidjeti na samom čovjeku, nikada ovo ne bi učinio, ali je riječ o mladim ženama koje su dotjerane od glave do pete, ujutro idu na posao, dakle rade, a prolaze pored vozača uz osmijeh, pozdrav i ne plate kartu. I tako mjesecima. Pitam se, šta smo mi ostali građani koji svako jutro uredno platimo 2,30 KM, koliko košta karta u jednom pravcu? Jesmo li mi budale ili pošten svijet - upitao je sugrađanin te još kazao:
- Ukoliko nadležni ne budu reagovali, spreman sam medijima i preduzeću GRAS poslati i  fotografije vozača i tih žena, pa neka javnost vidi o kome se radi - ispričao je.
Šta o navodima sugrađanina misle upitali smo i nadležne u KJKP GRAS. Upit smo proslijedili jučer ujutro (1. april) pismeno na zvaničnu email adresu preduzeća, ali objašnjenje koje smo dobili je da je upit proslijeđen direktoru i da još nema odgovora. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.