open-navfaktor-logo
search
Presretni i prezadovoljni
Obratili se šefovi "Trojke"; Nikšić: Uspjeli smo BiH prodati Evropskoj uniji bez ispaljenog metka
Posao ni izbliza nije završen. Krenuli smo u ovaj proces svjesni svih opterećenja, ali i jako opredijejeni i odlučni da probamo promijeniti odnose na političkoj sceni u BiH
Autor: M. R. S.
25.03.2024. u 15:03
get url
text
Konferencija za medije "Trojke"
Konferencija za medije "Trojke"
FOTO: Ajdin Cocalić
Predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, NiP-a Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto održali su press konferenciju na kojoj su govorili o otvaranju procesa pregovaranja BiH za članstvo u Evropskoj uniji i onome što slijedi.
Čelnici stranaka "Trojke", koja sa SNSD-om i HDZ-om čini vlast na nivou Bosne i Hercegovine, kazali su da će, nakon što su od četvrtka do danas slavili pozitivnu odluku Evropskog vijeća, narednih dana pozvati partnere iz HDZ-a i SNSD-a da dogovore novi sastanak kako bi nastavili proces.
Ako Schmidt nametne nove izmjene
- Posao ni izbliza nije završen. Krenuli smo u ovaj proces svjesni svih opterećenja, ali i jako opredijejeni i odlučni da probamo promijeniti odnose na političkoj sceni u BiH. Nije bilo lako trpiti ni prozivke, laži i podmetanja. Na kraju smo uspjeli BiH prodati Evropskoj uniji bez ispaljenog metka. Presretni smo i prezadovoljni da smo došli do ovog nivoa - rekao je Nikšić.
Dodao je da ovoga ne bi bilo i bez partnera iz SNSD-a i HDZ-a, te stranaka okupljenih oko njih, te da su svjesni da tek predstoji dogovaranje, postizanje kompromisa, ali da će to sada biti relaksiranije jer za sto dobijaju i predstavnike Evropske unije.
Nikšić je, kada je u pitanju ono što BiH mora ispuniti te izmjena Izbornog zakona, realizacija presude Sejdić i Finci, pitanje Ustavnog suda BiH, odgovorio da se ništa u zadnja četiri dana nije promijenilo kada su u pitanju stavovi koalicijskih parntera.
- Vjerovatno se u startu oko nekih stvari nećemo dogovoriti, ali i u prethodnim sastancima bude teških rasprava, pa se na kraju nešto i dogovorimo i donesemo te zakone - dodao je Nikšić.
Press Trojka, Nermin Nikšić
1 od 9
left-arrowright-arrow
Komentirajući nezvaničnu najavu da bi visoki predstavnik u BiH Chrtistian Schmidt mogao ove sedmice nametnuti izmjene Izbornog zakona koje se odnose na integritet izbora, Nikšić je rekao da je bolje da se partneri u vlasti dogovore, ali ako Schmidt nametne zakona, onda je to za njih zakon. 
Kazao je da su koalicijski partneri dogovorili Izborni zakon 90 posto, ali nije dogovoreno u vezi izbora članova Predsjedništva BiH, te kazao da prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je predložio HDZ, a koji je uobličilo Ministarstvo pravde BiH, nije prihvatljiv jer ne može jedan glas bilo koga vrijediti više od drugog.
Šta treba uraditi
Govoreći o onome šta treba uraditi, Forto je na press konferenciji kazao da će samo u oblasti prometa trebati usvojiti oko 1.400 zakonskih i podzakonskih akata, te da ima oko 100.000 stranicua gusto kucanog teksta pravne stečevine EU-a s kojim se moramo usaglasiti. 
Rekao je i da moraju donijeti zakon o sudovima jer su to obećali.
Konaković je kazao da su imali slavlje i da su danas krenuli na posao. Odgovorio je da misli da će zakon o sudovima biti jedan od ultimativnih prioriteta, da je tu i zakon o zaštiti ličnih podataka, da je Frontex tema koja se žuri da bude završena, ali i da u EU nećemo ni sa stranim sudijama ni sa OHR-om pa da bi to trebao biti motiv partnerima koji žele da strane sudije i OHR odu da što prije dođu u tu fazu. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.