open-navfaktor-logo
search
Sportske reprezentacije
Čengić: Da je donesen zakon, Dujmović bi morala pomagati reprezentaciju
Zakon o finansiranju sportskih reprezentacija u Federaciji Bosne i Hercegovine još nije donesen, a prijedlog je postojao još 2019. godine. Kada ne postoji zakonsko rješenje, događa se da recimo Federalno ministarstvo kulture i sporta zbog "nepravilnog numerisanja" odbije zahtjev Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine za podršku ženskoj reprezentaciji za odlazak na Evropsko prvenstvo.
23.06.2021. u 16:09
get url
text

Podsjećamo, u junu 2019. godine Irfan Čengić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, bio je predlagač Nacrta zakona o finansiranju sportskih reprezentacija.

- Prije dvije godine sam predložio dva zakona iz oblasti sporta koji bi pomogli sportskim klubovima i reprezentacijama. Riječ je o zakonu o sportskim klubovima i zakonu o finansiranju sportskih reprezentacija. Ovaj drugi zakon se tiče finansiranja reprezentacija iz budžeta Federacije BiH jer se sada reprezentacije finansiraju od lokalnih zajednica, kantona, entiteta do Vijeća ministara BiH. Ovim zakonom se reguliše dio koji govori o finansiranju iz budžeta FBiH i javnih preduzeća u vlasništvu FBiH. Da smo usvojili ovaj zakon na vrijeme, ministrica Zora Dujmović (Federalno ministarstvo kulture i sporta), ili bilo koji drugi ministar, morao bi pomagati državne reprezentacije u skladu sa zakonom - kazao nam je Čengić.

VEZANI TEKST - Novalić zahtijeva od ministrice Dujmović da osigura novac za žensku košarkašku reprezentaciju BiH

Govoreći o zakonu o sportskim klubovima, Čengić je ukazao da je on zapravo izvršavanje obaveza iz Zakona o sportu Bosne i Hercegovine, gdje je naloženo entitetima da urede oblast registracije i funkcionisanja amaterskih i profesionalnih klubova.

- Republika Srpska je to uradila, a Federacija BiH se nikada nije pozabavila tim pitanjem. Ovaj zakon su zapravo rješenja iz Republike Hrvatske, koja su pomogla sportu u Hrvatskoj i on će konačno biti na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH 5. jula - rekao nam je Čengić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.