open-navfaktor-logo
search
Podnio ostavke u SDP-u
Čengić: Ja sam toliko molio i radio za Ademovića
Irfan Čengić posljednjih dana nalazi se u žiži interesovanja medija.
30.03.2021. u 21:00
get url
text

Kada je Bogić Bogićević povukao svoju kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva i Čengić je podnio ostavku na sve funkcije u SDP-u. Prilikom gostovanja na N1 on je govorio o aktulenim političlkim pitanjima.

Da li je na neki način izvršen pritisak na Bogića Bogićevića, iako je on poručio da neće prihvatiti poziciju gradonačelnika, kada se nastavilo sa glasanjem?

- Ja sam svim vijećnicima uputio apel da taj dan ne glasaju, da ne biraju Bogićevića. Oni me nisu poslušali. Moja procjena je da je to urađeno zbog stida i srama zbog ranije sjednice.

Ko je rekao da se ponovo glasa za Bogićevića?

- Sami vijećnici. Nakon kontakta sa Bogićevićem ja sam kazao da ne glasaju, oni me nisu poslušali, ali vijećnici nisu ni dužni da me slušaju.

VEZANI TEKST - Sad je jasnije: Konaković je vršio pritisak da se nakon Ademovića odmah izabere i Bašić

Da li je zloupotrebljen Bogić Bogićević?

- Nije, ali smo nizom pogrešnih poteza prve, druge i treće strane doveli da su poniženi i Sarajevo i Bogićević. Ja sam preuzeo odgovornost iako nisam direktno kriv.

Mnogi smatraju da je Bogićević iskorišten kao dio kampanje SDP-a, da nije bilo prave namjere da se izabere?

- Pristanak Bogićević je bio 20. novembra, dakle nakon izbora. Da smo ga htjeli iskoristiti, kao što rade druge stranke, stavili bi ga na bilborde pa bi SDP dobio više glasova.

Bili ste Šestorka, Četvorka, a sada Trojka. Šta slijedi dalje?

- Glavna stranka te koalicije SDP postoji u cijeloj Bosni i Hercegovini, nakon nje tu su Naša stranka i Narod i pravda. Mislim da je od početka to bio nelogičan naziv, jer je "četvorka" samo u KS. Na primjer, SDP i Naša stranka su bile same u Mostaru, tamo nije bilo NiP-a.

Kako odgovarate na optužbe da ste željeli sebi prigrabiti poziciju gradonačelnika Sarajeva?

- Ja sam toliko molio i radio za Jasmina Ademovića što onda nema logike, ako želim biti gradonačelnik. Jer kao Bošnjak, sa izborom Ademovića, to ne bih mogao biti. Ja sam momak od 28 godina i smatram da nemam dovoljno kapaciteta za ovu poziciju. Bolji sam u izvršnoj vlasti nego na nekim simboličkim pozicijama kakva je ta ili pozicija ambasadora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.