open-navfaktor-logo
search
Član SDP-a i delegat
Čengić: Naši lideri su nas uvjeravali da idemo sa HDZ-om zato što su nužni, a nisu, Konaković je to govorio
Irfan Čengić, član Socijaldemokratske partije (SDP) i delegat u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine, govorio je večeras o procesu formiranja vlasti na nivou entiteta.
02.03.2023. u 22:39
get url
text

- Ono što očekujem da će Lidija Bradara imenovati Vladu sa 16 ministara i premijera, da će Igor Stojanović taj prijedlog potpisati, ali da gospodin Refik Lendo neće potpisati tu Vladu i ta Vlada neće moći doći na potvrdu u Parlament. Na tri načina možemo izaći iz te situacije, izmjenom Ustava, da Schmidt (Christian, visoki predstavnik, op. a.) napravi neke poteze ili da se politički dogovorimo - kazao je Čengić u Danu uživo na televiziji N1.

SDA korsti sve ustavne mehanizme da ostvari svoje političke ciljeve, dodao je i i rekao da svaka stranka ima svoje ciljeve.

- Neko će to nazvati blokadom, nažalost Schmidt to tako ne naziva. Nažalost i naši partneri HDZ bi isto tako radili. Oni se pozivaju na legitimno predstavljanje koje ja ne priznajem. No Ustav im daje to pravo - navodi Čengić.

Na pitanje kako bi se Lidija Bradara ponašala u ulozi Lende, Čangić je rekao:

"Neodgovorima na novinarsko pitanje pokazala je licemjerstvo. Evo sada da DF, HDZ 1990 i "Osmorka" skupe većinu, vjerujte ona ne bi potpisala tu Vladu. HDZ ne poštuje parlamentarnu većinu, ali sam siguran da je poštuje SDP. Volio bih da smo izbacili i SDA i HDZ iz Vlade, ali nismo to učinili. Naši lideri su nas uvjeravali da idemo sa HDZ-om zato što su nužni, Konaković je to govorio, a sada vidimo da nisu bili nužni nego je postojao politički dogovor".

- Nije nimalo lagano biti u koaliciji sa ljudima sa kojima ne dijelite iste političke vrijednosti, ali vjerujem da u ovakvom ustavnom sistemu ne možemo bez njih - zaključio je Čengić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.