open-navfaktor-logo
search
Ranije upozoravao
Čengić nezadovoljan: SDP-u, najvećoj stranci u koaliciji, nula delegata u Domu naroda
Na današnjoj sjednici Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine izabrani su delegati za državni Dom naroda iz Kluba Hrvata i Bošnjaka.
27.01.2023. u 16:55
get url
text

Iz reda Bošnjaka izabrana su dva delegata SDA, te po jedan DF-a, SBiH-a i NiP-a, dok su iz reda Hrvata izabrana tri kandidata HDZ-a, jedan HDZ-a 1990, te jedan iz ZNG-a.

To znači da SDP BiH neće imati nijednog delegata u Domu naroda BiH.

SDP je tokom današnjeg glasanja imao kandidatske liste za delegate iz reda oba naroda, ali nijedna nije dobila dovoljan broj glasova.

Jugoslav Brdar kandidat iz reda Hrvata dobio je dva glasa, a Elvir Karajbić je dobio tri glasa, što nije bilo dovoljno za prolazak.

Tim povodom na Twitteru se oglasio i Irfan Čengić (SDP), zastupnik u Zastupničkom doma Parlamenta FBiH i novoizabrani zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

- Kao što sam i upozorio, SDP 0 (nula) delegata u Domu naroda PS BiH kao najveća stranka u koaliciji - kratko je napisao Čengić na ovoj društvenoj mreži.

On je nedavno analizirao raspodjelu pozicija unutar Osmorke u zakonodavnim tijelima na državnom i nivou Federacije Bosne i Hercegovine, te napisao kako očekuje da će SDP BiH imati delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda Bošnjaka, s obzirom na to da su već prepustili koalicionim partnerima pozicije predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH.

- Mnogo je i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH - napisao je tada Čengić.

On se također ranije oglašavao i u vezi s izborom delegata iz reda hrvatskog naroda.

- Nadam se da će shvatiti da BiH nije od Baščaršije do Ilidže, da je važno da u Domu naroda PSBiH iz reda Hrvata bude ljevičar iz Livna, više mandata je osvojio SDPBiH u Kantonu 10 nego oni u KS, nisu prešli prag u FBiH pa smo ih pogurali za DNPFBiH, ali ovo je nekorektno prema nama - naveo je Čengić.

Čengić je kasnije u izjavi za medije današnje glasanje nazvao "velikim nepoštivanjem te partije od ostalih stranaka u koaliciji".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.