open-navfaktor-logo
search
Delegatska pitanja
Čengić: Niti je ministar iz HDZ-a, niti premijer, pa zašto nemamo zakon o Južnoj interkonekciji u proceduri?
U okviru delegatskih pitanja na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić (SDP) je pitao resornog ministra u Vladi Federacije BiH zašto u parlamentarnu proceduru nije uputio zakon o Južnoj gasnoj interkonekciji.
26.06.2023. u 13:36
get url
text

- Kada će resorni ministar (Vedran Lakić, SDP, energija, rudarstvo i industrija) dostaviti zakon o Južnoj interkonekciji, koji je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH prije godinu i po? Kada je američki ambasador Murphy imao svoj govor, malo sam se na početku obradovao što je napao HDZ, ali kada sam bolje analizirao, HDZ ne može uopće ni blokirati taj zakon. Niti je resorni ministar iz HDZ-a, niti je premijer, niti je većina u Vladi FBiH iz HDZ-a, niti HDZ ima dovoljno ruku da spriječi usvajanje u Domu naroda FBiH. E zašto onda nemamo taj zakon na dnevnom redu, pitanje je za resornog ministra kada će ga dostaviti u parlamentarnu proceduru - rekao je Čengić.

Delegatkinja Aida Obuća (SDA) je pitala Vladu Federacije BiH, resorno ministarstvo, da li se odustalo od realizacije projekta izgradnje brze ceste Prača - Goražde.

- Vrijednost projekta 8,5 miliona KM, a koji je sačinila prethodna federalna vlada. Ukoliko Vlada i resorno ministarstvo nisu odustali, neka dostave informaciju u kojoj je fazi projekat i šta je do sada realizirano - pitala je Obuća.

Delegat Emir Dautović (NES) je podnio inicijativu za donošenje odluke kojom će se osuditi svi koji veličaju ratne zločince.

Ukazao je i na problem stanovnika u Unsko-sanskom kantonu koji su na privremenom radu u inostranstvu i koji znaju satima čekati na graničnim prijelazima da uđu u USK, a i što je i kod izlaska iz ovog kantona.

- Svakog petka naši građani stoje na granici da uđu u zemlji i satima čekaju da izađu. Mora se zaustaviti njihovo maltretiranje na prijelazima. Posebno se mnogo čeka na prijelazu Maljevac, gdje djeca sjede više sati u vozilima u kolonama da bi prešli granicu - kazao je Dautović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.