open-navfaktor-logo
search
Prekršen rok
Čengić o invalidninama: Pozivam Martinovića da ima mrvu empatije, ili neka Schmidt nametne zakon
Irfan Čengić, zastupnik u Zastupničkom doma Parlamenta FBiH i novoizabrani zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo zatražio je od predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislava Martinovića da stavi na dnevni red njegov prijedlog izmjena i dopuna zakona o povećanju invalidnina, u skladu sa rokovima koje je nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.
18.11.2022. u 21:26
get url
text

- Vlada FBiH je u nacrt novog zakona uključila moje izmjene i dopune da se povećaju invalidnine u FBiH te da bude osnovica od 80 posto minimalne plaće a ne nominalni iznos kojim su OSI prevarene 2016. godine.

Međutim, procedura nacrta će trajati dugo, insistiram da se izmjene i dopune zakona koje sam predložio usvoje do kraja godine.

Te moje izmjene i dopune su usvojene u Zastupničkom domu i čekaju na Dom naroda i evo pozivam Tomislava Martinovića da ima mrvu empatije prema osobama sa invaliditetom i da ih stavi na dnevni red u skladu sa novim nametnutim Ustavom Christiana Schmidta, jer je prošlo stotinu dana otkako je on usvojen u Zastupničkom domu - naveo je Čengić i dodao:

- Čak je prošlo i 45 dana od dana nametanja presuda Ustavnog suda FBiH. Ukoliko to on ne uradi, pozivam visokog predstavnika da nametne taj zakon. Dobio sam stotinu pisama, mailova majki, pročitao sam svako njihovo pismo. I ono što mogu obećati, ako ostanem u Parlamentu FBiH, kroz Dom naroda, da ću se boriti za sve ono što su one tražile i da nijedno dijete neće izgubiti pravo da budu 100 posto u prvoj i drugoj kategoriji. Najviše ih brine da li će ostati njihova djeca u 100 posto i 90 posto invalidnosti, dakle prve i druge kategorije i šta će biti sa budućim djecom.

Uputio je poziv visokom predstavniku. 

- Pozivam Visokog predstavnika da nametne ovaj zakon, jer ga je predsjedavajući Doma naroda ismijao i napravio diletantom, jer ga nije stavio na dnevni red u rokovima koje je Schmidt propisao nametnutim Ustavom.

Ukoliko to ne učini onda će pokazati da su snage koje ga ismijavaju kao diplomatu i političara potpuno u pravu. A da njegove izmjene koje imaju za cilj prolaznost zakona kroz Parlament apsolutno ne funkcionišu - kazao je Čengić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.