open-navfaktor-logo
search
Konferencija u Podgorici
Čengić: Patriotske snage u BiH i Crnoj Gori će nadjačati ruske igrače u našim državama
Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Irfan Čengić boravio je u Podgorici gdje je učestvovao kao panelista na konferenciji "Regionalna i globalna sigurnosna kriza", u organizaciji Demokratske partije socijalista Crne Gore.
30.04.2022. u 18:00
get url
text

- Bosna o Hercegovina i Crna Gora su države koje se nalaze pod velikim ruskim utjecajima i prijetnjama, ali sam uvjeren da će patriotske snage uz podršku međunarodnih saveznika nadjačati te snage. Tek je agresija na Ukrajinu pomogla međunarodnoj zajednici da postanu svjesni ruskog utjecaja u BiH i Crnoj Gori koji predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju za region i Evropu - istakao je Čengić na panelu.

Podsjetio je da ambasador Rusije u BiH otvoreno upućuje prijetnje zbog strateškog opredjeljenja BiH da postane članica NATO alijanse, što još jednom pokazuje  koliko je bila vizionarska politika DPS-a i Mile Đukanovića koji je osigurao članstvo Crnoj Gori u NATO alijansi.

Smatra da u narednom periodu politike u BiH i međunarodna zajednica imaju nekoliko zadataka.

- Veliki sigurnosni problem za BiH predstavlja naredno produženje "Althea" misije EUFOR-a, te se mora pronaći rješenje u Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH za prisustvo međunarodnih odružanih snaga u mirovnoj misiji u BiH - upozorio je Čengić.

Ističe da na sceni imamo "nepoštivanje Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, što zapravo predstavlja sigurnosnu prijetnju za Bosnu i Heecegovinu, jer Srbija je okružena NATO zemljama i to naoružanje nije od nikakve koristi za te zemlje".

- Politike u BiH i međunarodni saveznici moraju osujetiti sve pokušaj destabilizacije Oružanih snaga BiH, koje zaslužuju puno povjerenje i podršku u očuvanju mira u BiH i sigurnosti svih građana. Kao član Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH, smatram da veliki sigurnosni problem može predstavljati što se pokušava od pojedinih policijskih snaga formiraju jedinice koje imaju vojnu strukturu i naoružanje koje nije potrebno policijskim strukturama - smatra Čengić.

Na konferenciji su učestvovali zamjenik ministra odbrane Ukrajine Oleksandr Polishchuk, bivša ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska, poslanik u Bundestagu Josip Juratović, član Socialdemokratske partije Kosova Azem Vlasi, bivši ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović i ukrajinska analitičarka Maria Kucherenko, bivši ministar odbrane Crne Gore i zastupnik Predrag Bošković, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, šef Kluba poslanika DPS Danijel Živković, ministar odbrane Crne Gore Raško Konjević, predsjednik Socijademokrata Damir Šehović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.