open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Čengić pita da li su poslovnici oba doma Parlamenta FBiH neustavni, zašto nema ministara na sjednici?
Zastupnik Irfan Čengić (SDP) na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije zatražio je od Ureda visokg predstavnika u BiH dostavljanje originalnog teksta amandmana na Ustav Federacije BiH a koji se odnosi na predlaganje predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH iz klubova u Domu naroda FBiH. 
31.05.2022. u 11:57
get url
text

On smatra da su izmjenom veznika poslovnici postali neustavni.

Umjesto "ili" ubačeno "i"

- Tražim od sekretara Doma i Ureda visokog predstavnika da mi dostave originalan tekst amandmana na Ustav Federacije BiH i obrazloženje 42. amandmana jer u tom amandmanu stoji, u članu 2. da najmanje jedna trećina delegata iz klubova Bošnjaka, Hrvata ili srpskih delegata, mogu kandidovati predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH.

Smatram da je kasnije u poslovnicima oba doma neustavno umjesto "ili" ubačena riječ "i", što daje potpuno drugo značenje - kazao je na današnjoj sjednici u okviru zastupničkih pitanja Čengić.

Ukazuje kako je zatražio tumačenje kako bi mogli pristupiti apelaciji Ustavnom sudu FBiH.

- Molim vas da Parlament FBiH službenim putem od OHR-a koji je nametnuo ovaj amandman na Ustav FBiH, dostavi obrazloženje izvornog amandmana na Ustav FBiH jer u poslovnicima je izbačen veznik "ili" a ubačen veznik "i", što nema isto značenje. Smatram da su poslovnici oba doma neustavni jer Ustav FBiH kaže da je dovoljan jedan klub da predloži listu sva tri delegata - kazao je Čengić.

On je postavio pitanje za Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova da li će i kada planiraju donijeti zakon o gorskoj službi spašavanja.

Senzori za mjerenje šećera u krvi 

- Svjedoci smo da često GSS u svim općinama i gradovima u FBiH pomaže civilnoj i drugim jedinicama zaštite, policiji, vatrogascima, a nemaju svoj zakon već se njihov rad reguliše zakonom o udruženjima i fondacijama - ukazuje Čengić.

Na današnjoj sjednici usvojena je inicijativa Kluba zastupnika iz DF-a da se formira komisija koja će ispitati rad Operatora za obnovljive izvore energije i kogenereaciju FBiH od 2018. godine do danas. Također, usvojena je inicijativa zastupnice Kenele Zuko (SDP) da se za djecu u FBiH koja boluju od dijabetesa osiguraju senzori za kontinuirano mjerenje šećera u krvi i time izbjegne situacija da se djeca bodu 200 puta mjesečno radi kontrole šećera u krvi.

Zastupnik Damir Mašić (SDP) izrazio je nezadovoljstvo ispred SDP-a što današnjoj sjednici ne pristustvuju federalni ministri i premijer.

Zašto nema premijera i ministara na sjednici 

- Mi iz SDP-a izražavamo nezadovoljstvo neodgovornim odnosom Vlade FBiH jer u trenutku kada bi trebalo svi ministri i premijer ovdje da sjede, imamo prisutna samo dva ministra. To je bruka i sramota i vrijeđanje parlamenta. Ne želim da ovo prođe nezapaženo. Ovo je neukusno - kazao je Mašić.

Predsjedavajući Mirsad Zaimović je dodao kako nijedan od federalnih ministara nije javio da neće doći na sjednicu, pojasnivši kako se premijer Fadil Novalić nalazi u Prijedoru na obilježavanju Dana bijelih traka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.