open-navfaktor-logo
search
Javna ustanova
Centar "Duga" slavi 25 rođendan, svaki dan mame osmijeh na lice 92 korisnika
Javna ustanova edukacijsko-rehabilitacijski centar "Duga" Novi Travnik ove godine slavi svoj 25. rođendan.
27.08.2022. u 08:45
get url
text

Uposlenici na čelu sa direktoricom Sonjom Nikolić Jurišić svaki dan pokušavaju izmamiti osmijeh na lice 92 korisnika.

- "Duga" je osnovana kao dnevni centar za djecu s teškoćama u razvoju 1997. godine kao jedan od tri pilot projekta Norveške narodne pomoći u BiH. Centar "Duga" je organizacijski bio vezan uz Centar za socijalni rad Novi Travnik. Aktivnosti za početnih desetak korisnika su se provodile u unajmljenoj kući na periferiji grada. Cilj je bio djecu s razvojnim teškoćama uključiti u društvo i izvan porodičnog okruženja, te im pružiti odgovarajuću njegu, odgoj i obrazovanje. Danas Centar "Duga" kao javna ustanova djeluje u užem središtu grada u namjenskom objektu izgrađenom 2004. godine uz pomoć karitativne organizacije Malteser iz Njemačke, sredstvima FBiH, te uz pomoć privrednika Novog Travnika i Viteza – kaže direktorica Sonja Nikolić Jurišić.

Centar "Duga" kao ustanova pruža usluge korisnicima u dobi od 3-50 godina s razvojnim, intelektualnim i psihofizičkim teškoćama.

- Usluge dnevnog i stacionarnog smještaja trenutno koriste 92 korisnika, od čega u podružnici u Kiseljaku usluge dnevne pomoći koristi 20 korisnika. Najbrojniji su korisnici iz Srednjobosanskog kantona, što je i očekivano, a bilo ih je i iz cijele BiH. U početku smo imali tri zaposlena, a u ustanovi je trenutno u stalnom radnom odnosu 25, što je u velikoj mjeri u skladu s potrebama i propisanim standardima. S korisnicima rade njegovatelji, radno-okupacioni instruktori i terapeuti, defektolozi somatoped i logoped, psiholog, pedagog socijalni radnik i ugovorno angažirani neuropsihijatar – kaže Nikolić Jurišić.

Program neposrednog rada s korisnicima organiziran je kroz rad u grupama i u individualnom obliku ovisno o dobi te psihofizičkim karakteristikama, realizira se u vidu dnevnog i stacionarnog boravka, radne okupacije, psihosocijalne pomoći i podrške te sportsko-rekreativnih aktivnosti.

- U Centru se provodi i opservacija korisnika kao najznačajnija metoda procjenjivanja rasta, razvoja i učenja. Korisnici jednom sedmično posjećuju zatvorene bazene na kojima savladavaju osnove plivanja uz blagotvorno djelovanje vode na njihov cjelokupni psihofizički status. Brojna donirana bicikla omogućila su savladavanje i te vještine u kojoj korisnici svakodnevno uživaju. Aktivnosti koje se provode s korisnicima su raznovrsne, što je na njihovu dobrobit, a zahvaljujući učešću donatora ih poboljšavamo i unaprijeđujemo, što nam je i trajni cilj. Također, kvalitetnom radu naše ustanove doprinosi i saradnja s drugim sličnim ustanovama socijalne skrbi, a ističemo posebnu dobru suradnju s zavodom Bakovići iz Fojnice – govori direktorica centra "Duga".

Pored primarne usluge koju pruža, "Duga" organizira i prijevoz za korisnike, pri čemu su nedavno imali veliku podršku Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBK, te brojnih donatora prilikom nabavke novog minibusa. Uposlenicima mnogo znači podrška uspješnih privrednika, među kojima je nedavno bio i Pero Gudelj, vlasnik firme Gudelj iz Viteza.

- Nečije malo nama je puno. Drago nam je kada nas se sjete uspješni ljudi iz Viteza, Novog Travnika, Travnika... Zbog stalno prisutne financijske nesigurnosti od velikog značaja je udio osnivača tj. Općine Novi Travnik, kao i udio brojnih donatora koji uveliko doprinose kvaliteti života djeci s razvojnim teškoćama. Hvala svima u ime onih koji neće moći ili znati napisati niti izgovoriti svoje ime, hvala u ime onih čiji cilj nije postati kao drugi, nego da ih se prihvati i poštuje onakve kakvi jesu – ističe Sonja Nikolić Jurišić.

Idejno rješenje za novu zgradu

Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u postojećem objektu, 2017. godine započete su aktivnosti na njegovom proširenju dogradnjom novog objekta.

- To iziskuje ogromne troškove, a tek su završene dvije faze, s obzirom da teško i sporo dolazimo do potrebnih sredstava. Ove godine Centar "Duga" obilježava 25. godina postojanja i djelovanja uz napomenu da smo jedina javna ustanova u gradu koja još uvijek koristi drvo za ogrijev, a prostor kotlovnice ne ispunjava potrebne uvjete. U Novom Travniku je sanirana sportska dvorana koja može primiti oko 3.000 posjetilaca, što je odličan preduslov za održavanje humanitarnog koncerta, što bi pomoglo nastavku izgradnje objekta Centra "Duga". Naši korisnici veliki su fanovi Halida Bešlića, te negdje iz dubine duše priželjkuju susret s njim, čemu se i mi iskreno nadamo i u što duboko vjerujemo – kaže na kraju direktorica "Duge".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.