open-navfaktor-logo
search
Zabranili izgradnju
Centralna banka BiH tražit će više od 14 miliona KM odštete od Općine Centar
Centralna banka je 2019. godine kupila zemljište od Općine Centar Sarajevo u parku Hastahani za 4,7 miliona maraka. Međutim općinski načelnik Srđan Mandić odbija predati uplaćeno zemljište i dozvolu za gradnju, a zbog inflacije i skoka cijena, prema procjeni advokatskog tima, šteta koja je nanesena Centralnoj banci iznosi više od 14 miliona maraka i sada će uslijediti tužba Sudu za nadoknadu štete.
17.10.2023. u 20:17
get url
text
Srđan Mandić, Hastahana, Centralna banka BiH
Srđan Mandić, Hastahana, Centralna banka BiH

VEZANI TEKST - Angažirali advokate: Centralna banka BiH raskida ugovor sa Općinom Centar i traži odštetu za Hastahanu

- Prema procjeni ovlašćenog stalnog sudskog vještaka građevinske struke Centralnoj banci Bosne i Hercegovine nanesena je šteta više od 14 miliona maraka. Od ove sume je 5,5 miliona maraka od kupoprodajne cijene koje je Centralna banka BiH (CBBiH) platila Općini Centar. Zatim ima oko 1,6 miliona maraka razlike u cijeni na koju je ugovoreno da će Općina platiti veću vrijednost zemljišta ako dođe do raskida ugovora. Oko osam hiljada maraka odnosi se na štetu koju trpi CBBiH u odnosu na porast cijene gradnje objekta. Sada će CBBiH morati tražiti novu lokaciju za izgradnju svog objekta i naravno da će to puno više koštati nego kada je zbog povećanja cijena gradnje i zemljišta – izjavio je za Faktor Sanel Nezirić, advokat koga je angažovala Centralna banka BiH.

Advokat pojašnjava da su Općini Centar nudili sporazumni raskid ili dogovor.

- Međutim, osim jednog sastanka u Općini Centar nikada nismo dobili odgovor ni načelnika Mandića niti nekoga iz općinskih službi. Niti se na našu ponudu oglasilo Pravobranilaštvo, a ni Općinsko vijeće Centar koje je imalo nekoliko sjednica poslije naše ponude. Zato je CBBiH bila jedina opcija da odustane od gradnje na Hastahani. Rukovodstvo Općine javno se hvalilo kako su zabranili izgradnju zgrade CBBiH, što je apsurdno – ističe Nezirić.

Centralnoj banci potrebna je nova zgrada, jer ova stara koja se koristi je neuvjetna.

- CBBiH napravila je i idejno reješenje svoje zgrade, ali nažalost predmet je blokadi i na ponovni javni poziv nije se javila ni jedna općina da ponudi lokaciju za izgradnju zgrade. Centralna banka ne očekuje da joj neko pokloni zemljište ili da plati jeftinije, već da plati punu cijenu uz napomenu da banka ima pravo na opći interes da se može kupiti bilo koja nekretnina. Šta je u pozadini svega teško je reći ili se lokacije čuvaju za neke privatne investicije, jer nemoguće je da u gradu Sarajevu nema mjesta izgradnju zgrade CBBiH – zaključio je advokat Nezirić.

Na naša pitanja o ovom slučaju iz Općine Centar nisu odgovorili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.