open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
Centralna izborna komisija BiH traži rješenje da osigura finansijsku nezavisnost
Centralna izborna komisija BiH je na 34. sjednici održanoj 9. jula 2020. godine usvojila Zaključak o pokretanju inicijative za donošenje Zakona o dopunama Izbornog zakona BiH.
09.07.2020. u 15:47
get url
text

Centralna izborna komisija BiH, u skladu sa svojim ovlaštenjima, inicira zakonsko rješenje kojim bi se osigurala finansijska nezavisnost Centralne izborne komisije BiH, te kako se više ne bi dešavalo da i nakon više od dva mjeseca od dana raspisivanja izbora finansijska sredstva za organizaciju izbora nisu osigurana.

Za poštivanje evropskih demokratskih standarda za izbore moraju biti ispunjene proceduralne garancije, a jedna od njih se odnosi na nezavisne i nepristrasne organe za organiziranje izbora, kako se to navodi u Kodeksu dobrog vladanja u izbornim pitanjima Venecijanske komisije pod tačkom 85. na strani 27 (CDL-AD (2002) 023 rev) "Izborni zakon treba da sadrži odredbu kojom se zahtjeva od organa vlasti (na svim nivoima) da ispune zahtjeve i potrebe izbornih komisija".

Imajući u vidu da za organiziranje i provedbu izbora mora biti zaduženo nezavisno tijelo, kome će sredstva za provedbu izbora biti osigurana u zakonskim rokovima, Centralna izborna komisija BiH inicira dopune Izbornog zakona BiH u skladu sa kojima bi sredstva za provedbu izbora bila osigurana u zakonom predviđenim rokovima, a koje u isto vrijeme nude alternativni način prevazilaženja problema osiguranja sredstava, ukoliko ista iz nekih razloga nisu osigurana u zakonskom roku.

Ta alternativa podrazumjevala bi obavezu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, da u slučaju nepostupanja po sadašnjem zakonskom rješenju, na zahtjev Centralne izborne komisije BiH u roku od osam dana donose posebnu odluku kojom će se osiguratii sredstva za provedbu izbora, navodi se u saopćenju Izborne komisije BiH..

Iniciranim dopunama Izbornog zakona BiH precizira se obaveza Centralne izborne komisije BiH da pripremljeni nacrt godišnjeg budžeta  dostavlja Komisiji za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na odobravanje.

 

                                                                                                                

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.