open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Centrotrans: Do 2025. isključivo mogu raditi autobusi koji se pokreću alternativnim vrstama goriva
Iz Centrotransa su reagirali na nedavno obajviljeni tekst u kojem je Anes Podić iz Eko akcije, govoreći o nesistemskom rješavanju zagađenja zraka u Kantonu Sarajevu, rekao:
16.11.2022. u 09:11
get url
text

- Također, nije bilo nikakvih pokušaja da se autobuski javni prijevoz sistemski uredi, da bilo koji novi autobus obavezno bude ili na gas ili da bude električni. Centrotrans je u posljednje vrijeme preuzeo od GRAS-a veliki broj linija i moglo ih se uvjetovati sa tim da njihovo vozilo ne smije biti dizel, odnosno ne smije zagađivati zrak, ali to se nije desilo - rekao je Podić.

VEZANI TEKST - Svaka šesta osoba u BiH umre zbog zagađenog zraka za koji ne postoji sistemsko rješenje

Kako navode iz Centrotransa, u navedenom dijelu teksta jedina istina jeste da ih niko nije uvjetovao da njihova vozila ne smiju biti dizel, ali da je Centrotrans, kojem autobuse ne kupuje Vlada Kantona ili Federacije, već ih Centrotrans kupuje iz vlastitih sredstava, 2018. godine donio strateški dokument pod nazivom "Inovacija voznog parka do 2025. godine" u kojem je definirano da, do 2025. godine, u gradskom saobraćaju isključivo mogu raditi autobusi koji se pokreću alternativnim vrstama goriva (LPG, CNG, struja ili čista vozila).

- Do sada, taj plan implementiran je na način da u ovome momentu od ukupno 121 autobus koji obavlja prijevoz u Kantonu Sarajevo njih 103 ili 85 posto ispunjava stroge EU eco standarde. U voznom parku posjedujemo 40 autobusa na CNG/LPG pogon, kao i dizel autobuse i to: 34 autobusa Euro 5, 24 autobusa EEV (čista vozila), i 23 autobusa Euro 6. Nažalost, zbog invazija Rusije na Ukrajinu, naglim rastom cijena prirodnog gasa a posebno neizvjesnost oko isporuke gasa privremeno su zaustavile investicioni ciklus daljnje kupovine CNG autobusa. Pored toga, 2021. godine, u cilju kvalitetnog snabdijevanja prirodnim gasom (CNG), u saradnji sa kompanijom Sarajevogas, Centrotrans je do vlastite Auto baze Stup, od "sarajevskog plinskog prstena", postavio plinske cijevi za napajanje plinskog sistema od osam bara - navode u reakciji iz Centrotransa.

Iz Centrotransa ističu da je urađena kompletna projektna dokumentacija i da su pribavljene potrebne dozvole za postavljanje CNG punionice u koju je planirano da se investira skoro dva miliona KM.

- Sve ovo ukazuje o našoj opredijeljenost za kupovinom autobusa na alternativna goriva čime ćemo dati vlastiti doprinos u zaštiti čovjekove okoline. Naglašavamo da je Centrotrans opredijeljen da, u budućnosti, investira u vozni park bez bilo kakvih štetnih materija, odnosno koji neće zagađivati zrak i okolinu - kazali su iz Centrotransa. 

U tu svrhu, tokom 2022. godine, predstavnici Centrotransa prisustvovali su prezentaciji električnih autobusa u Sarajevu, Zagrebu i Kielce, gdje su se upoznali sa svim tehničkim karakteristikama i prednostima ovih vrsta autobusa u odnosu na dizel autobuse.

- Nažalost, zbog iznimno visokih cijena autobusa, ali i prateće opreme, bojimo se da u narednih nekoliko godina nećemo moći izdvojiti sredstva za nabavku električnih autobusa. Međutim, ukoliko bi prijevoznici u BiH, kao što to imaju prijevoznici zemalja EU, dobili "grant" nepovratna sredstva koja iznose i do 85 posto cijene autobusa i opreme (do kraja godine u Hrvatskoj se raspisuje javni poziv) Centrotrans bi ušao u zamjenu kompletnog postojećeg voznog parka. Sve naprijed navedeno iznijeli smo zbog objektivnog informiranja javnosti, građana i naših korisnika usluga - poručuju iz Centrotransa

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.