open-navfaktor-logo
search
Pad broja vakcinisanih
Čerkez i Musa iznijeli zabrinjavajuće podatke o provođenju redovne imunizacije
U povodu 16. Evropske sedmice imunizacije danas su o važnosti redovne vakcinacije govorili predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH.
27.04.2021. u 15:15
get url
text

Prema riječima prim. dr. Gorana Čerkeza, pomoćnika Federalnog ministra zdravstva, imunizacijom se svake godine spase milioni života.

- Ospice i mnoge druge zarazne bolesti, poput difterije, tetanusa, velikog kašlja, mogu se učinkovito spriječiti, a sve što je potrebno za tako nešto je vakcinacija prema preporučenom kalendaru. U važnost imunizacije uvjerili smo se i u vrijeme pandemije, jer vidimo da je najučinkovitije sredstvo protiv COVID-19 - vakcina. Prema WHO-u, antivakcinalni pokret spada u deset faktora rizika, i on je najveća prijetnja zdravlju – kaže Čerkez. 

Potencijalne opasnosti

Iako se zdravstveni radnici odupiru tome, Čerkez dodaje kako nas trenutna situacija u BiH tjera na zabrinutost.

- Pad obavezne imunizacije upozorava nas na potencijalne opasnosti koje se mogu desiti tokom ili nakon COVID-19, posebno u onom trenutku kada budemo imali povratak djece u vrtiće i škole. Zbog toga moramo djelovati. Između ostalog, na nivou FBiH donesena je jako važna mjera, a to je da se mora napraviti plan revizije, da se svi zdravstveni kartoni moraju pregledati i napraviti plan imunizacije djece koja nisu primila vakcinu ili koja nisu primila neku od doza vakcina. Dati su rokovi, a nakon pravljena plana, jer su pedijatrijskim službama dati rokovi od 30 dana, očekujemo da se krene u aktivnosti sprovođenja imunizacije – naglasio je Čerkez. 

Doc. dr. Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, iznio je zabrinjavajuće podatke za prošlu godinu o provođenju rutinskog programa imunizacije.

- Prema podacima iz prošle godine ostvareni su obuhvati koji su od 30 do 40 posto niži od ciljane vrijenosti u zavisnosti od određenih vakcina. Nama je cilj da u narednom periodu krenemo sa imunizacijom kako bi se ove vrijednosti snizile. Želimo ohrabriti pedijatre da urade reviziju kartona, evidentiraju propuštene imunizacije, i pozovu roditelje te dogovore vakcinaciju djece – kazao je Musa. 

Govoreći o COVID-19, Musa je kazao da su zaključno sa 17. sedmicom, a prema podacima koji su dostavljeni Zavodu, do sada u Federaciji BiH 48.464 osobe dobile dozu vakcine protiv koronavirusa.

Osim toga, prema podacima Zavod za javno zdravstvo FBiH, do sada je zaprimljeno 70.690 doza vakcina protiv COVID-19 različitih proizvođača i platformi. 

- Prema informacijama koje smo dobili od Ministarstva civilnih poslova BiH, u prvim sedmicama maja intenzivirat će se proces isporuke vakcina koje čekamo putem COVAX mehanizma i zajedničke nabavke putem EU – naglasio je Musa. 

Pedijatrica Amra Junuzović-Kaljić istakla je da niko ne želi zdravstvenu krizu izazvanu pandemijom koronavirusa zamijeniti drugom, odnosno epidemijama vakcinom preventabilnih bolesti.

- Svakodnevno pozivanje javnosti i roditelja na imunizaciju vrlo je važno. Mi smo, bez obzira na pandemiju, prošle godine nastavili rutinsku imunizaciju uz poštivanje epidemijskih mjera. Međutim, visoki rizik od širenja zaraze i straha od zaražavanja COVID-19, građane je zaustavio u tom programu. Ali ovo je prilika da svi roditelji pogledaju imunizacijske kartone svoje djece i krenu u nadoknadu onoga što je propušteno – dodala je Junuzović-Kaljić. 

Spašeni milioni života

Rownak Khan, šefica predstavništva UNICEF-a u BiH, naglasila je kako svake godine dva do tri miliona ljudi u svijetu bude spašeno isključivo samo zbog vakcinacije.

- Znamo kolike su opasnosti ukoliko se u BiH desi epidemija ospica. Znamo da je 2019. godine MMR1 vakcina bila na 79 posto. No, za prošlu godinu podaci su 50 posto. To nam govori da veliki broj djece nije zaštićen. Ukoliko se desi epidemija, zdravstveni sistem neće moći podnijeti još i to. Sada je vrijeme da se krene u nadoknadu propuštenog. Roditeljima bih poručila da ne slušaju neprovjerene stvari o vakcinama, i da se isključivo baziraju na naučno provjerene informacije  – kazala je Khan. 

Želeći dokazati kolika je moć rutinske vakcinacije, Fabio Scano, šef Ureda WHO-a u BiH, naveo je podatak da su uz pomoć vakcine sa planete Zemlje izbrisane velike boginje, a da već 20 godina evropska regija WHO-a ne bilježi prisustvo dječije paralize. 

- To znači da su spašeni milioni života. No, moć vakcine ne staje samo tu. Želio bih s vama podijeliti samo jedan broj, a to je da je između 2010. i 2018. godine spriječeno 23 miliona smrtnih slučajeva samo zbog vakcine protiv rubeole. Zbog toga je ruitinska imunizacija vrlo važna – istakao je Scano. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.