open-navfaktor-logo
search
Popravlja se stanje
Čerkez: Kantoni moraju više testirati na koronavirus
Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva je u svom online obraćanju zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, fokusirajući se na epidemiološku situaciju kazao da je stanje teško, ali da se popravlja. 
02.12.2020. u 18:23
get url
text

Govorio je i o vakcinaciji protiv COVID-19.

- Mi smo odgovorili na ovu pandemju jako dobro. Činjenica je da se mora povećati broj epidemiologa kojih je svega 50, isto toliko infektologa, dok je oko 100 anesteziologa. Goražde ima jednog anesteziologa koji je COVID pozitivan. Zdravstveni radnici koji rade u Covid-bolnicama iznajmljuju stanove da ne bi ugrozili svoje porodice. Ovo je virus koji izaziva visoku smrtnost, ali nije kao u Italiji gdje su mrtve odvozili kamionima. Trenutno stanje jeste teško, ali se popravlja, imamo i jedan pad - rekao je Čerkez.

Kaže kako bi kantoni trebalo više da testiraju na koronu.

- Dobili smo jači nadzor u zoni policije i inspekcija, ali to može i treba još bolje. Kantoni nisu promijenili zakone da imaju mogućnost sankcijskog djelovanja. Jedno od pitanja koje mi se postavlja jeste da li će vakcinacija protiv COVID-19 biti obavezna? Neće, ali ono što je već sada poznato jeste da pojedine aviokompanije neće dopustiti putovanje onim putnicima koji nisu vakcinisani. Bit ćemo primorani da se vakcinišemo - rekao je Čerkez i dodao:

"Kada me pitaju šta je važnije, čovjek ili ekonomija, moj odgovor je da bez zdravog čovjeka nema ekonomije, ali ni razvoja društva".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.