open-navfaktor-logo
search
Krizni štab FBiH
Čerkez: Naša i preporuka WHO-a je da djeca od 6 do 10 godina ne moraju nositi maske tokom nastave
Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je za Fenu da je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva preporučio da djeca od šest do deset godina ne moraju nositi maske u toku nastave, te da je ta preporuka usklađena sa stavovima Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a.
08.02.2021. u 11:25
get url
text

Komentirajući uputstvo Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u kojem se navodi da djeca u osnovnim i srednjim školama moraju nositi maske, Čerkez je kazao da su mjere Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva ostale iste, da se nisu mijenjale te da ih treba u potpunosti ispoštovati.

- Te mjere su distanca između djece u razredu, broj učenika u razredu te obaveza nastavnika da nosi masku. U našim preporukama nigdje ne piše da djeca tog uzrasta trebaju nositi maske u školskim klupama - pojasnio je Čerkez.

Međutim, istakao je da su dali uputstvo kantonalnim kriznim štabovima da zajedno s ministarstvima obrazovanja donesu mjere na osnovu procijenjene situacije.

- Obrazovanje je na nivou kantona, cijenili smo ustavnu nadležnost jer je situacija drugačija u svim kantonima - kazao je Čerkez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.