open-navfaktor-logo
search
Epidemiološka situacija
Čerkez o porastu broja oboljelih od COVID-19, hoće li Krizni štab uvoditi nove mjere
Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva danas će na redovnoj sjednici razmatrati epidemiološku situaciju na području Federacije BiH.
05.07.2022. u 09:59
get url
text

Prema riječima prim. dr. Gorana Čerkeza, pomoćnika Federalnog ministra zdravstva i člana Kriznog štaba, "u mnogim zemaljama Evrope povećava se broj oboljelih od COVID-19, ali je evidentno da i kod nas dolazi do blagog porasta".

VEZANI TEKST - Doc. dr. Musa: Majmunske boginje ne mogu se otkriti u BiH, zato su nam potrebni PCR testovi sa posebnim prajmerima

- Najveći broj novooboljelih je u Zeničko-dobojskom kantonu, Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo, s tim da se najviše PCR testiranja upravo i rade u navedenim kantonima - kaže Čerkez.

Dodaje da su u posljednjih sedam dana evidentirana 372 novooboljela slučaja (incidenca 17/100.000), dok je jedna osoba preminula. Trenutno je na bolničkom liječenju 38 osoba, ali je dobra informacija, kaže Čerkez, da nijedna osoba nije na respiratoru i invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

- Naglasio bi da najveći broj osoba koje su hospitalizirane nisu potpuno vakcinisane - ističe Čerkez.

Na pitanje, da li će se uvoditi nove mjere, Čerkez je odgovorio "kako najvjerovatnije neće, s obzirom na to da je takva praksa i u evropskim zemljama, pa i u onima koje se trenutno suočavaju sa novim valom novooboljelih".

- U cijeloj Evropi trenutno se bilježi porast novooboljelih od COVID-19 za 40 posto. U 27 zemalja oko 88 posto zaraženih je iznad 65 godina života. Jako je teško prognozirati kada će taj val doći i kod nas. Pratimo situaciju i onog trenutka kada budemo imali povećan broj inficiranih, obavijestit ćemo javnost. Istina, mi već sada bilježimo blago povećanje zaraženih, ali incidenca je još dosta niska i nema nikakvog razloga za bilo kakvom panikom. Očigledno je da smo se u prethodne dvije godine naučili živjeti s virusom. Riječ je podvrsti omikron varijante koja se brzo širi, ali daje blažu kliničku sliku, ali ne i kod onih narušenog zdravlja. Rekao bi da je odgovornost na svakome od nas da brine o svom zdravlju. Drugih preporuka za sada nema, osim savjet imunokompromitiranim koji imaju problema sa hroničnim bolestima da prime i četvrtu dozu vakcine, što je i preporuka Stručnog savjetodavnog tijela za zarazne bolesti Federacije BiH - ističe Čerkez.

VEZANI TEKST - Federalni zavod: U postupku smo nabavke reagensa; Goletić; Veterinarski fakultet može otkriti virus

Kada je riječ o majmunskim boginjama, bolesti uzrokovanoj virusom koji je sličan onome velikih boginja, koji se posljednjih mjeseci širi zemljama Evrope (otkriven i u Srbiji i Hrvatskoj), Čerkez naglašava "kako je Federacija BiH spremna i za tu vrstu zaraze te da su nadležne federalne institucije već nabavile posebne testove koje mogu otkriti prisustvo virusa".

- Laboratorija za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu od samog početka širenja bolesti u stanju je izvršiti potvrdu na prisustvo virusa majmunskih boginja. Kontaktirali smo i sve ostale laboratorije i saznali koji su to kapaciteti. U međuvremenu stigli su i testovi sa posebnim prajmerima za otkrivanje virusa, oko 2.000, pa sada slijedi njihova distribucija po bolnicama, odnosno laboratorijama koje imaju kapacitete za to. Naravno, potvrdu testiranja na prisustvo virusa majmunskih boginja možemo vršiti i u referalnim evropskim laboratorijama u skladu s dogovorom sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO). Mislim da javnost treba znati kako se radi o bolesti koja je poznata od 1970-ih godina prošlog stoljeća i da se zna kako se tretira. Dakle, majmunske boginje ne mogu se nikako porediti sa COVID-19. Zbog toga ne očekujemo neke velike probleme - kazao je Čerkez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.