open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Čerkez odgovara: Ko se smatra potpuno vakcinisanim, ko ne mora u izolaciju, koliko će sad trajati izolacija
Nove mjere u vezi s koronavirusom u Federaciji Bosne i Hercegovine trebale bi biti donesene u utorak naredne sedmice.
19.01.2022. u 17:09
get url
text

Kako je za Faktor kazao Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva, nova pravila odnosit će se na vrijeme izolacije i testiranje na koronavirus.

- Mi smo diskutovali, razgovarali i imat ćemo sastanak u utorak kada ćemo donijeti neke modifikacije, a koje će pratiti aktuelnu epidemiološku situaciju. Činjenica je da sada imamo veliki broj oboljelih i činjenica je da sigurno moramo biti obazrivi prema zdravstvenom sistemu, da ne dođe do preopterećenosti. On je već sada preopterećen na nivou primarne zdravstvene zaštite i na nivou testiranja – kaže Čerkez.

Prvenstveno će se, kako je kazao, insistirati da se rade antigenski testovi visoke senzitivnosti.

- To ne znači da će biti isključeni PCR testovi, bit će preporuka da se rade ljudima koji ulaze u bolnice, osobama treće životne dobi, osobama sa komorbiditetima ili za osobe koje imaju teže kliničke slike, i to je po preporuci ljekara. To je i do sada bilo u naredbi, ali će se sada malo više apostrofirati. I do sada je bilo, ukoliko je sistem preopterećen, da se mogu koristtiti antigenski testovi, sada ćemo ići malo izričitije u tom kontekstu – kaže Čerkez, dodajući da je to kako se ne bi stvarale gužve jer je, pojašnjava, jako teško obraditi testove u kratkom periodu, a da ne bi dolazili u situaciju da se rezultati testa čekaju šest ili sedam dana, kada se već izlazi iz izolacije jer se sve može brzo završiti i antigenskim testiranjem.

Kaže da su i do sada bile mjere da potpuno vakcinisani koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ne idu u izolaciju, ali da je veoma važno da su primili sve vakcine.

- Danas se smatra kompletno vakcinisanom ona osoba koja je primila sve tri doze vakcine i te osobe ne idu u izolaciju ukoliko su bile u kontaktu sa zaraženom osobom. Pozitivni svakako idu u izolaciju, bez obzira imali simptome ili ne – pojašnjava dalje.

Kaže da je jedan od prijedloga koji će se razmatrati u utorak na sastanku da osoba koja je pozitivna, a ima tri primljene vakcine ide sedam dana u izolaciju, a ako nema sve tri vakcine primljene, ide na 10 dana u izolaciju.

- Još jednom ćemo sagledati epidemiološku situaciju, jesmo li na vrhu PIK-a, vrhuncu pandemije, i da li sada treba da padamo, što već očekujemo. Omikron je prisutan već 80 posto. Ako nemate simptome, nosili biste masku, pratili simptome i ukoliko se oni jave, javili biste se svom ljekaru – kaže Čerkez.

Na pitanje da li je Krizni štab razmatrao uvođenje online nastave u školama i online ispita, Čerkez odgovara:

- Mi smo i dalje stava kada govorimo o online nastavi, da je škola posljednja koja se treba zatvarati. Isključivo je nadležnost data kantonima, zavodima za javno zdravstvo i ministarstvima obrazovanja da to urede. Škola je jako specifična, imate ruralne i urbane škole, različit broj učenika i njima smo ostavili da to rješavaju. Očekujemo da ćemo vrlo brzo doći do pada ili stabilizacije  - zaključio je Čerkez.

Trenutno na području Federacije Bosne i Hercegovine važe sljedeće preporuke:

- Ako je osoba koja se nalazi u izolaciji pozitivna na koronavirus i asimptomatska (odsustvo simptoma bez upotrebe antipiretika) nakon 10 dana od uzimanja uzorka, smatra se zdravom i otpušta se iz izolacije.

- Ako osoba u izolaciji razvije blagu ili umjerenu kliničku sliku, smatra se zdravom najmanje 10 dana nakon pojave simptoma i najmanje tri dana bez simptoma. Osoba sa težom kliničkom slikom smatra se zdravom najmanje 10 dana nakon pojave simptoma plus najmanje tri dana bez simptoma.

Vrijeme inkubacije iznosi 1 do 14 dana što je preporučeno vrijeme izolacije za bliske kontakte potvrđenih slučajeva COVID-19. Ako je osoba u posljednjih šest mjeseci imala laboratorijski dokazan COVID-19, te ima medicinsku dokumentaciju kojom može potvrditi da je preboljela COVID-19, ne treba ići u samoizolaciju.

Većina potpuno vakcinisanih osoba ili osoba koje su prebolovale koronavirus i primile jednu dozu vakcine, bez simptoma sličnih koronavirusu, ne trebaju ići u izolaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.