open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
Čerkez: Ovo nije kriza, mi živimo s tim virusom i moramo se štititi
Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, naglasio je da je stanje teško po završetku današnjeg sastanka u Sarajevu koji je inicirao premijer Federacije Fadil Novalić, a kojem su prisustvovali kantonalni premijeri.
10.08.2020. u 15:02
get url
text

- Ovo je bila prilika da razmijenimo informacije s čelnim ljudima kantona. Sve smo im ukazali, identificirali probleme koje imamo, u dostavi i ažuriranju svih podataka. Također, pozvali smo ih da prate provođenje mjere donesenih s nivoa Federacije, da prate situaciju sa svojim štabovima i donesu dodatne mjere. Već neki kantoni su donosili - kazao je Čerkez na konferenciji za novinare i dodao:

"Najviše oboljelih je od 22 do 45 godina, smrtnost u godinama iznad 55, ali imamo sve više mladih građana koji umiru i jednostavno ne smijemo to dozvoliti. Ovo je ozbiljna stvar, ovom izazovu nisu odgovorili ni najveći zdravstveni sistemi. Virus je opasan, cijeli svijet se bori. Ovo nije kriza, mi živimo s tim virusom i moramo se štititi. Uspjeli smo zajednički da analizirano cjelokupno stanje".

Na novinarsko pitanje da li su mu upućivane prijetnje, Čerkez je odgovorio potvrdno.

- Imao sam prijetnje putem društvenih mreža i telefona, to je moja osobna stvar. To su ljudi koje ne znam. Prijetnje upućene su prijavljene- rekao je Čerkez.

Osvrnuo se na certificiranje laboratorija za PSR testove.

- Pozvali smo privatne laboratorije na verifikacije. Prijavile su se tri laboratorije, dvije iz Sarajeva i jedna iz Tuzle - govori.

Na pitanje da li je moguće trudnice oboljele od koronavirusa odvojiti od drugih oboljelih pacijenata, on je kazao da je to vrlo teško, ali se razmišlja o tome.

- Moramo prestati negirati postojanje virusa, njegovu opasnost po zdravlje. Situacija je ozbiljna. Treba izbjegavati gdje su veća grupisanja, gradsko saobraćajno, zato i jesu ove mjere, jedine moguće koje omogućavaju funkcioniranje ekonomije i života. Ako ih ne prhvatimo slijedi scenario da nećemo moći odgovoriti broju oboljelih. U ovom COVID-u smo svi zajedno i sa njim ćemo živjeti i narednih sigurno šest mjeseci - kaže Čerkez.

Govoreći o tome da li će sa novom školskom godinom nastava krenuti u školama, objašnjava da je takva odluka na kantonima.

- Ima opcija da se jednu sedmicu ide online s nastavom, a narednu da se ide u školu. Ali tada su mjere jasne. Mora biti distanca, provjetravanje prostora, dezinfekcija, nastavnici moraju raditi u punoj zaštitnoj opremi. Vidjet ćemo na šta će se obrazovanje odlučiti - rekao je Čerkez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.