open-navfaktor-logo
search
Koje će mjere važiti
Čerkez: Početkom juna omogućit će se ulazak u BiH, imamo stabilno epidemiološko stanje
U protekla 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine testirano 900 uzoraka, a samo pet je pozitivno na COVID-19.
19.05.2020. u 12:27
get url
text

Kazao je ovo član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez na današnjoj press konferenciji predstavnika federalnih institucija povodom stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa na području FBiH.

- To su slučajevi iz Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo. U protekla 24 sata u bazu podataka uneseno je još 1.500 testova o kojima sam jučer govorio. To su negativni testovi koji su bili urađeni, a nisu uneseni u bazu podataka - kazao je Čerkez.

Dodao je kako je do sada ukupno testirano 30.712 sugrađana i da je 1.009 osoba bilo pozitivno.

- Oporavljeno je 848 osoba, a trenutno u FBiH imamo 124 pozitivna slučaja. Pored 124 u FBiH, imamo još 541 pozitivnih osoba u RS-u. Iz ovoga vidimo da je stanje u BiH pod kontrolom i da je epidemiološka situacija stabilna. Imamo 25 pacijenata u bolnicama na liječenju, nijedan nije na respiratorima i životno ugrožen. Mi smo jutros imali jedan sastanak. Sa početkom juna se omogućava ulazak preko granice BiH. Razmatrali smo koje će mjere važiti, da li će one biti iste za sve države iz EU-a. Naprimjer, u Italiji je prilično veliki broj zaraženih i nije isto kao sa zemljama gdje se stanje normalizovalo - istakao je.

Dodao je kako će do 30. maja važiti mjere samoizolacije, koje su dale rezultat i da će one dati "jednu garanciju da u ljetni period ulazimo pod kontrolom". 

- Federalno ministarstvo zdravstva dalo je saglasnost laboratorijama kliničkih centara, te Veterinarskom fakultetu, koje imaju mogućnost komercijalnog testiranja za sve osobe koje imaju potrebe za testiranje i odlazak vani. Uskoro će se i to moći. Pitanje je samo koje zemlje traže testove. Neke su to ukinule, neke još traže - kazao je Čerkez.

Istakao je kako su mjere koje su se od početka počele uvoditi dale puni rezultat, te da zbog toga u BiH imamo vrlo stabilnu epidemiološko stanje. 

- Tokom ljeta nastavljamo aktivnosti kako bismo se što bolje pripremili za jesen i da ne bismo imali razloga za ovakve restrikcije. Mislimo da je svijest kod ljudi mnogo razvijena i da je veoma važno da se u narednom periodu pridržavaju mjera jer svaka je osoba odgovorna za svoje ponašanje. Nadam se da ćemo se tako ponašati i da ćemo imati stabilno ljeto - naglasio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.