open-navfaktor-logo
search
Krizni štab FBiH
Čerkez: Razmišljamo o vraćanju publike na stadione
Govoreći o aktuelnoj epidemiološkoj situaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevo rekao je da je došlo do dorade nekoliko mjera, a koje se odnose na školstvo. Dodaje kako se razmišlja o vraćanju gledalaca na otvorene sportske terene.
04.09.2020. u 12:24
get url
text

- Ulazimo u period koji nosi veći rizik, vraćaju se ljudi s godišnjih odmora, otvorile su se škole, otvorit ćemo i pozorišta. Kod nas je došlo do smanjenja broja oboljelih u pojedinim kantonima poput KS i TK, ali negdje imamo i značajan rast oboljelih što nas tjera na oprez. Sve što se dešava posljedica je kršenja mjera i preporuka. Imamo velike importe izvana - govori Čerkez.

Dodaje da su na posljednjoj sjednici Kriznog štaba razgovarali o školama.

- Dali smo preporuku da se u zbornicima, na hodnicma, u zajedničkim prostorijma smanji susret i održavanje nastavničkog vijeća, sastanaka s roditeljima jer to nosi rizik. Treba komunicirati online. To je novina kod preporuka školama. Imali smo i određen broj upita roditelja čija su djeca u socijalnim ustanovama. Kroz našu naredbu dali smo mogućnost posjete, i ustanove moraju napraviti svoj krizni plan i prilagoditi ga, ispoštovati epidemiološke mjere kod posjeta - rekao je Čerkez i dodaje: 

- Razgovarali smo i o sportu na otvoreno. Da probamo, da vidimo koliko bi mogli omogućiti prisustvo gledalaca kod održavanja sporta na otvorenom. Nešto eksperimentalno, realno mali je rizik na stadionima, rizik postoji prije i poslije utakmica. Uglavom, po tribini bi se moglo koristiti 10 posto sjedećih mjesta s distancama, maskama, označenim mjestima. Da pokušamo vratiti ljude i zbog mentalnog zdravlja. To ne može u zatvorenim prostorima. Nastavit ćemo razgovarati narednih dana, ovo treba donijeti i u RS-u i u FBiH. Uglavnom, javnost će biti upoznata.

Apelovao je da u narednom periodu građani moraju poštovati propisane mjere, nošenje maski, distancu, dezinfekciju.

- Nemojte dolaziti na posao ako imate temperaturu, malaksalost ili bilo koji respiratorni problem. Nemojte gatati i sami donositi dijagnoze, prepustite to ljekarima - poručio je Čerkez.

Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH je upozorio da je u porastu broj oboljelih od koronavirusa u Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10.

Na upit novinara kako razlikovati gripu od Covid-19, Musa kaže kako je to teško razlikovati.

- Teško je razlikovati gripu i covid-19. Sve mjere koje se sada poduzimaju utječu i na gripu. U procesu je nabavka vakcina protiv gripe za zdravstvene radnike, oko 10.000 doza. Nabavka vakcina za ostatak populacije je u nadležnosti kantonalnih fondova - rekao je Musa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.