open-navfaktor-logo
search
Pogoršanje
Čerkez: Stanje je ozbiljno, dat ćemo saglasnost za proglašenje epidemije u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu
Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva je u današnjem obraćanju novinarima kazao kako je situacija sa koronaviriusom zabrinjavajuća u nekoliko kantona.
12.06.2020. u 14:39
get url
text
Goran Čerkez
Goran Čerkez

Naglasio je da je zatražen jači angažman inspekcija. Dodaje kako će se proglasiti i epidemija u FBiH.

- Naime, 14. juna će isteći mjere koje su ranije propisane i one će se produžiti u narednih 14 dana. Bitno je reći da smo pozvali na veći angažman inspekcija svih nivoa, tražili smo podršku MUP-a prema inspekcijama. Evidentno je da je došlo do popuštanja poštivanja mjera, nošenja maski u zatvorenom, držanja distance, pranja ruku. Mnogi objekti ne poštuju propisane mjere - govori Čerkez.

Dodaje kako je situacija još uvijek pod kontrolom, ali da se mora shvatiti ozbiljnost trenutnog stanja. 

- Evidentno je da je došlo do velikog povećanja zaraženih u Tuzlanskom, Sarajevskom, Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu. Dat ćemo saglasnost za proglašenje epidemije u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu, ali i epidemije u FBiH. Nismo isključili mogućnost donošenja mjera koje su bile na snazi ranije - rekao je Čerkez.

Mirsada Hukić, specijalista mikrobiologije kazala je u današnjem obraćanju novinarima u Sarajevu, da stanje nije gore nego prvog puta, ali da je znatno pogoršano.

- Popuštanje mjera je dovelo do nepoštivanja preporuka, što je dovelo do većeg broja oboljelih. Niko nam ne može pomoći osim sami sebi. U trenutku kada nemamo vakcine ni terapije, imamo samo da poštujemo preporučene mjere koje sprečavaju širenje virusa. Da nemam masku, kapljice bi sada išle 1,5 metara. Otvaranje granica i povratak naših ljudi iz inostranstva su na neki način doprinijeli pojavi novih slučajeva. Neki su donijeli virus iz Norveške i Njemačke - kazala je Hukić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.