open-navfaktor-logo
search
Sigurnost i kvalitet
Čerkez: Uzet ćemo u razmatranje sve vakcine koje budu ponuđene Evropi, prva bi mogla stići krajem novembra
Vlada Federacije BiH kreće sa pripremama za nabavku 800.000 doza vakcina protiv COVID-19, ali se još ne zna od koga će biti nabavljene.
31.08.2020. u 22:12
get url
text

Kazao je to prim. dr. Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, i dodao da će se pri odabiru vakcine voditi računa o njenoj sigurnosti i kvaliteti.

- Još je rano o tome govoriti jer nijedna vakcina nije proizvedena, odnosno nije prošla sva neophodna testiranja kako bi bila puštena na tržište. Sve vakcine koje budu ponuđene evropskom tržištu, nakon što se nađu na listi, uzet ćemo u razmatranje, a potom odlučiti. Možda će to biti jedna, dvije ili pet vakcina, još  se ne zna. Ponavljam, vodit ćemo se kriterijima koji važe u takvim slučajevima, a to je da je vakcina testirana, provjerena, da je prošla sve potrebne procedure i da je dokazano sigurna – naglašava Čerkez.

Kako je ranije izjavio Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, 800.000 doza bit će dovoljno da se vakciniše oko 40 posto stanovništva većeg bh. entiteta, što je u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Na pitanje ko spada u tih 40 posto stanovništva, Čerkez odgovara da će prednost da dobiju vakcinu imati rizične grupe, a to su stariji, te osobe sa hroničnim bolestima, ali i oni sa specifičnim zanimanjima, poput zdravstvenih radnika, policajaca...

- Još ne znamo tačan datum kada će vakcina biti proizvedena. Klinička ispitivanja još traju nakon čega slijedi dobijanje odobrenja od nadležnih agencija za lijekova u Americi i Evropi. Prema najavama koje dolaze do nas, prva vakcina bi možda mogla biti proizvedena tj. odobrena do kraja novembra. Ali to su samo najave, trebamo biti strpljivi i čekati kada će biti verificirane, nakon čega slijedi njihova distribucija - naglasio je Čerkez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.