open-navfaktor-logo
search
Posjete
Ceste, most, sanacija klizišta: Vlada ZDK u Olovu najavila podršku iz budžeta za nekoliko projekata
Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Nezirom Pivićem i predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem posjetila je Općinu Olovo gdje je s općinskim načelnikom Đemalom Memagićem i saradnicima razgovarala o saradnji i realizaciji zajedničkih projekata, saopćeno je iz Vlade ZDK.
09.02.2024. u 21:01
get url
text
Delegacije Vlade ZDK u Olovu
Delegacije Vlade ZDK u Olovu

Pivić je naglasio da je cilj posjete da se sagledaju potrebe i usaglase prioritetni projekti koji će biti finansirani iz budžeta ovog kantona u 2024. godini.

- Najavljeno je da će Vlada podržati izgradnju puta ka odmorištu Zeleni vir i SRC Ajdinovići, koje su važne turističke destinacije u Olovu, općini koja je prošle godine registrovala ukupno 99.684 noćenja, po čemu prednjači u odnosu na mnogo veće gradove kao što su Tuzla, Zenica i Bihać. Od toga, oko 60.000 noćenja registrovano je u JZU banjsko-rekreativni centar "Aquaterm", a broj noćenja svake godine raste, zbog čega Općina Olovo planira proširenje kapaciteta ove banje za dodatnih 200 kreveta u čemu očekuje podršku i pomoć Vlade Zeničko-dobojskog kantona - istaknuto je u saopćenju.

Najavljeno je i da će Vlada podržati projekat sanacije regionalnog puta Olovo-Sokolac, uključujući sanaciju dva klizišta i izgradnju mosta, za šta su već osigurana sredstva, kao i nastavak izgradnje obdaništa za što je potrebno osigurati do 400.000 KM.

Općini će biti na raspolaganju i sredstva za povećanje sigurnosti pješaka kroz izgradnju trotoara i pješačkih staza u blizini škola, kao i sredstva za uklanjanje arhitektonskih barijera s ciljem povećanja mobilnosti osoba s invaliditetom.

- Nastojimo uvažiti što više zahtjeva s terena i na taj način omogućiti ravnomjeran razvoj svih općina i gradova u našem kantonu - rekao je Pivić.

Najavljena je daljnja podrška razvoju poslovne zone, podsticaji za privredu i poljoprivredu, kao i drugi oblici podrške i pomoći s ciljem stvaranja uslova za kvalitetniji život građana Olova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.