open-navfaktor-logo
search
Povodom 9. maja
Čestitka Željka Komšića: Bosna i Hercegovina je utemeljena na principima antifašizma
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u povodu Dana pobjede nad fašizmom, a ujedno i Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana, uputio je čestitku svim slobodnim građanima Evrope, antifašistima i dobitnicima priznanja Zlatni ljiljan.
09.05.2020. u 08:42
get url
text

- Kao građanin Bosne i Hercegovine, države koja je utemeljena na principima antifašizma i države koja se i u svojoj bliskoj prošlosti suočavala s avetima fašizma, ponosan sam na našu prošlost, jer su najmanje dvije generacije građana Bosne i Hercegovine, braneći našu domovinu, ujedno branilе i temeljne vrijednosti civiliziranog svijeta. Antifašizam jeste jedna od temeljnih civilizacijskih vrijednosti.

Bosanci i Hercegovci oduvijek su znali razlikovati dobro i zlo, čovječnost i nečovječnost, suprotstaviti se genocidnim i fašističkim projektima prije negoli su u svijetu usvojene deklaracije i konvencije o genocidu i njegovom sprečavanju i ja im na tome čestitam.

I narodnooslobodilačka borba i odbrambeno-oslobodilačka borba predstavljaju historijski kontinuitet odbrane temeljnih civilizacijskih vrijednosti. Ne postoji nikakva razlika između evropskih antifašističkih vrijednosti i onih vrijednosti koje Bosnu i Hercegovinu opisuju kao domovinu svih njenih građana bez obzira na bilo čiju nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu identitetsku pripadnost.

Zato danas s ponosom možemo reći da Bosna i Hercegovina nije samo dio Evrope, nego je antifašistička Evropa sve ono što ideja o slobodnoj državi Bosni i Hercegovini jeste. 

Zahvalnost za to dugujemo onima koji su pali u borbi za našu domovinu i civilizaciju - navodi se u poruci Željka Komšića, saopćeno je iz njegovog kabineta.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.